Veilig Amsterdam


Stadsdeel Bos en Lommer: Veiligheidsmaatregelen Bos en Lommerplein/weg succesvol

Winkelende mensen op het Bos & Lommerplein
15 januari 2009

Ondernemers, marktkooplieden, brandweer, politie, de beheerder van het plein en het stadsdeel tekenden op 1 februari 2008 de intentie voor het behalen van het keurmerk Veilig Ondernemen in Bos en Lommer. Sindsdien is er hard gewerkt om de veiligheid van winkeliers en het winkelend publiek te verbeteren.

Daling incidenten
Zo zijn er gevelcameraâs opgehangen en lopen op marktdagen surveillanten in het winkelgebied Bos en Lommerplein en Bos en Lommerweg. Daarnaast hebben ondernemers een veiligheidsscan gekregen en een aanbod gehad om voordelig camera's in hun winkels te plaatsen. Met name de surveillance in het winkelgebied is erg succesvol. Direct na de start op 26 augustus vorig jaar daalde het aantal incidenten (waaronder b.v. zakkenrollerij) van 55 a 60 per maand naar 2 a 3 per maand. In december afgelopen jaar waren er helemaal geen incidenten.

De beveiliging wordt uitgevoerd door beveiligingsbedrijf Sentry for Security. Bijzonder is dat via jongerencentrum Connect Talents, circa 15 jongens uit het stadsdeel hierbij stage lopen. Inmiddels zijn vier jongens in dienst genomen bij Sentry zelf en twee hebben een baan gekregen bij een ander beveiligingsbedrijf. Belangrijk wapenfeit van de jongeren was dat door hun alertheid en hulp de politie een van een verkrachting verdachte man kon arresteren.

Financiele middelen
De verzakking van het Bos en Lommerplein in 2006 leidde tot sluiting van alle winkels en evacuatie van bewoners. Mede door deze ellende, was Europa bereid om een subsidie van 1,2 miljoen euro te verstrekken om het plein en omgeving te revitaliseren waarvan een gedeelte voor veiligheid. Samen met bijdragen van ondernemers en centrale stad was daardoor meer dan 3 ton beschikbaar voor het project veilig ondernemen.