Milieu Centraal



* Drie winnende tips verlagen energiekosten
Drie winnende tips verlagen energiekosten

Utrecht, 15 januari 2009 - Een energiemeter kopen, de temperatuur van het water in een HR-ketel begrenzen en de vaatwasser op een zuinige warmwatervoorziening aansluiten. Dat zijn de drie winnende tips van de prijsvraag op energielastenverlager.nl, een site van Milieu Centraal. Erik Mol uit Lochem wint met zijn tip een jaar lang gratis Ecostroom van Eneco. Jan Bouwman uit Sliedrecht krijgt namens Stichting Meer met Minder advies van een energieadviseur en mag het energielabel van zijn woning met twee stappen laten verbeteren voor een waarde van tienduizend euro. Harry van der Wal uit Roden wint een zonneboiler met installatie van BeldeZon.

Energielastenverlager.nl helpt consumenten mogelijkheden te ontdekken om thuis energie te besparen. De prijsvraag op de site trok ruim 60.000 bezoekers, waarvan 300 een originele tip verzonnen en instuurden. Erik Mol tipt het aanschaffen van een energiemeter. "Om inzicht te krijgen in het energieverbruik per apparaat. Zo kun je maandelijks de energieverbruiken registeren om te zien of je meer of minder energie verbruikt."

Jan Bouwman adviseert om de watertemperatuur van de HR-ketel op maximaal zeventig graden te zetten. "De HR-ketel condenseert dan beter dan bij een hogere temperatuur en stookt zuiniger. Door goede woningisolatie is doorstoken tot negentig graden meestal niet nodig."

De tip van Harry van der Wal is een bijzondere: "De warmwatervoorziening van ons huis komt van een warmtepomp. Het water wordt tot zestig graden verwarmd." De vaatwasser heeft Van der Wal aangesloten op het warme water en dat levert winst op. "Een elektriciteitsbesparing van maar liefst 45% per vaatwasbeurt." Deze tip kan ook gebruikt worden door huishoudens met een gewone CV-ketel.

De jury van de prijsvraag bestond uit drie medewerkers van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. De winnende tips worden bekend gemaakt op milieucentraal.nl, zodat iedereen ervan kan profiteren. Wie zelf besparingsmaatregelen voor zijn of haar huishouden wil nagaan kan terecht op www.energielastenverlager.nl. Het invullen duurt een kwartiertje. Een gemiddeld huishouden kan hiermee tot 800 euro per jaar besparen op de energierekening.
- - - - - - - - - - - - - - -