Gemeente Alphen aan den Rijn

aanpak graffiti in centrum

Intensievere aanpak graffiti in centrum Alphen

Op maandag 12 januari werd op de hoek van de Aarkade en het Aarplein door wethouder Hans Groen in t Wout het startsein gegeven voor een intensievere graffitibestrijding in het centrumgebied van Alphen aan den Rijn. Dit gebeurde door het verwijderen met professionele apparatuur van graffiti op de muren van gebouw De Aar.

De gemeente voerde al beleid uit door extra aandacht aan bijzondere locaties, zoals tunnels, geluidswallen en gemeentelijke gebouwen te besteden. Het bestrijden van graffiti is een van de actiepunten in het collegeprogramma 2006/2010. Omdat bekladding en illegaal plakwerk (ergens anders dan op de legale plakplaatsen) naast die bijzondere objecten met name aan de orde is in het centrumgebied, richt de aanpak voor graffitibestrijding zich voornamelijk op dit gebied.

Schonere omgeving
De gemeente hanteert maatregelen die een belangrijke bijdrage leveren aan een schonere woon-, winkel en werkomgeving. De aanpak heeft een aantal speerpunten.
Minimaal een keer per week wordt het centrumgebied gecontroleerd. De gemeente verwijdert graffiti op alle gemeentelijke eigendommen binnen een werkweek na melding of waarneming. Voor alle graffitiuitingen met een racistische boodschap geldt een reactietijd van maximaal 24 uur na melding of waarneming.
De beheerders van objecten in het openbare gebied zoals de nutsbedrijven en de provincie verwijderen de graffiti op hun bezittingen ook binnen een werkweek na melding of waarneming.

Alle particuliere eigenaren van woningen, bedrijven en winkelpanden moeten zelf zorgen voor het verwijderen van de graffiti of bekladding. Deze eigenaren kunnen de graffitiverwijdering tegen een voordelig tarief uit laten voeren door het zelfde bedrijf dat de graffitibestrijding voor de gemeente uitvoert. Een opdrachtformulier vindt u op www.alphenaandenrijn.nl.

Klankbordgroep
Er komt een klankbordgroep bestaande uit bewoners en ondernemers uit het centrumgebied om periodiek de resultaten van de gemeentelijke aanpak met betrekking tot het netheidsbeeld van het centrum te evalueren en schouwen. Wilt u hieraan deelnemen? U kunt zich opgeven bij Peter Westgeest, beleidsmedewerker openbaar gebied, telefoonnummer 0172 465 892.

Graffiti melden
Ziet u ergens binnen de gemeente graffiti? U kunt dit melden bij de gemeentelijke Servicelijn, via het gratis telefoonnummer 0800 023 22 23.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn