Partij van de Arbeid

Den Haag, 15 januari 2009

Vragen van de leden Tang, Vos en Bouwmeester (allen PvdA) aan de minister van Financiën

over het stoppen van dienstverlening aan coffeeshops door banken


1. Kent u het artikel "Kruistocht tegen drugsgeld?"{1}


2. Is het waar dat SNS Bank, ABN Amro, Fortis, Rabobank, ING en Postbank hebben besloten om coffeeshops als klant te weigeren en bestaande overeenkomsten met coffeeshops te beëindigen?


3. Is het waar dat er geen wet- en regelgeving is die banken dwingt om coffeeshops niet langer als klant te hebben?


4. Deelt u de mening van de PvdA dat banken een nutsfunctie hebben en dat het vanuit die optiek onwenselijk is om een gehele bedrijfstak uit te sluiten van deze elementaire dienstverlening?


5. Deelt u de vrees dat het weigeren van betaaldiensten coffeeshops en klanten daarvan dwingt over te gaan op cashtransacties en dat dit de kans op fraude sterk vergroot?


6. Is het gezamenlijke optreden van deze banken in strijd met de Mededingingswet?


7. Herinnert u zich de volgende passage uit uw antwoord op Kamervragen van de leden Azough en Vendrik (nr. 1761): "Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is er geen afgestemd beleid van banken met betrekking tot het beëindigen van zakelijke relaties met coffeeshops. Dit is een individuele beslissing van een bank. Mocht in de toekomst blijken, wat niet in lijn der verwachting ligt, dat coffeeshops geheel worden uitgesloten van bancaire dienstverlening, dan zullen we in overleg met de NVB en andere betrokkenen naar een gepaste oplossing zoeken."


8. Wilt u dit overleg met de NVB en coffeeshops zo snel mogelijk opstarten en de banken opdragen hun dienstverlening jegens deze bedrijfstak zo spoedig mogelijk te hervatten?

{1} De Stentor, 2 januari 2009