D66

Laat alleenstaanden niet opdraaien voor kosten kinderpaspoort

15 januari 2009

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold wil dat bij de invoering van `één persoon per paspoort' niet alleen alleenstaanden en personen zonder kinderen de eventuele kostenstijgingen voor hun rekening krijgen. De sociaal-liberaal reageert daarmee op plannen van het CDA. Die partij eist dat het kabinet gezinnen met kinderen tegemoet komt in de extra kosten die gemaakt worden wanneer door de nieuwe EU-regels straks ieder kind een eigen paspoort moet hebben.

Alleenstaanden

Pechtold vroeg het CDA vanmiddag waar die partij het geld voor die maatregel vandaan wilde halen. "Kostenbesparingen op paspoorten zijn niet mogelijk, omdat paspoorten tegen de kostprijs worden verstrekt. Als u gezinnen met kinderen wilt compenseren laat u alleenstaanden en gezinnen zonder kinderen dus opdraaien voor de kosten van kinderpaspoorten."

Traditionele gezinspolitiek

Pechtold meent dat daardoor sprake zal zijn van een onevenwichtige lastenverzwaring. "Het CDA wil alleenstaanden opnieuw de rekening laten betalen voor hun traditionele gezinspolitiek." Volgens CDA-woordvoerder Knops kosten de Europese regels gezinnen straks honderden euro's. Pechtold: "Als de CDA-plannen doorgaan, kosten de regels alleenstaanden en samenwonenden zonder kinderen honderden euro's."

Leefvorm-neutraal

Knops weigerde Pechtold toe te zeggen dat in CDA-plannen alleenstaanden, gezinnen zonder kinderen en ouderen onevenredig extra kosten voor hun kiezen krijgen. Waar hij het geld dan wel vandaan wil halen, bleef onduidelijk. D66 meent dat alleenstaanden, maar ook ouderen en gezinnen zonder kinderen, te vaak de dupe zijn van de gezinspolitiek van dit kabinet. Pechtold: "Verhoging van de kinderbijslag, gratis schoolboeken, nu dit weer. Ik wil niet dat alleenstaanden daarvoor steeds de rekening gepresenteerd krijgen. De overheid moet geen oordeel hebben over de manier waarop mensen hun leven inrichten. Beleid moet leefvorm-neutraal zijn."

Vreemde opstelling CDA

Pechtold vind de opstelling van het CDA inzake het kinderpaspoort opmerkelijk: "We konden vandaag in grote letters in de kranten lezen dat het CDA ervoor wil zorgen dat gezinnen straks niet veel geld neer moeten leggen voor een `babypaspoort'. Op zich al vreemd dat het CDA zich hier hard voor gaat maken en Brussel de schuld geeft, want de CDA-europarlementsfractie heeft hier zelf mee ingestemd. Bovendien is het door de Nederlandse regering, waaraan ook het CDA deelneemt, gesteund."