Ministerie van Defensie

Landmacht

OMLT's essentieel voor missie Uruzgan

15 januari 2009, 15.25 uur

Een marinier van een OMLT overlegt met een ANA-commandant tijdens een gezamenlijke patrouille in Def Reshan. Vijfenvijftig militairen van de landmacht en het Korps Mariniers worden morgen onderscheiden voor hun bijdrage aan de opleiding van Afghaanse militairen. Zij ontvangen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun werk als OMLT'er (Operational Mentoring and Liason Team) in Uruzgan. Kolonel Aad Ooms heeft tijdens de uitzending leiding gegeven aan de OMLT'ers en kijkt voorafgaand aan de uitreiking terug op het werk dat zijn mannen hebben verzet.

"De OMLT'ers hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de professionalisering van de Afghan National Army (ANA). De ANA is nu zelfstandiger, ze doen eigen operaties en houden hun posten zelfstandig in bedrijf. In Deh Rawod en Tarin Kowt houdt het OMLT alleen nog maar toezicht op het werk van de ANA", vertelt kolonel Ooms met trots.

Volwaardig Door de begeleiding en opleiding van het OMLT is de ANA steeds beter in staat om haar rol als veiligheidsorganisatie volwaardig in te vullen. Een teken van de toenemende professionaliteit is de sterk verbeterde samenwerking tussen ANA en de Afghaanse nationale politie. Een ander teken is dat de Afghaanse militairen inmiddels zelfstandig operaties uitvoeren, ook in gebieden waar geen Nederlandse kampen zijn.

Essentieel Een OMLT'er begeleidt een ANA-militair tijdens het oefenen van de juiste schiethouding.

Al met al vormen de OMLT's een essentieel onderdeel bij de opbouw van het Afghaanse leger. Een OMLT traint en begeleidt een eenheid van de ANA in Uruzgan, zodat die op termijn zelfstandig veiligheidsoperaties kan uitvoeren en de taken van de Nederlandse Battlegroup volledig kan overnemen. Om deze training en begeleiding goed te kunnen doen, leven en opereren de leden van de OMLT samen met de Afghaanse collega's.

Tussen de Afghanen Met name dit laatste aspect maakt het werk van de OMLT's bijzonder. Een OMLT-militair leeft letterlijk tussen de Afghanen. Dichter bij de Afghaanse cultuur en leefomgeving kan je niet komen. Tijdens het werk treedt een militair op als vraagbaak, mentor en begeleider van de Afghaanse collega's. Bij dit alles is hij voor een belangrijk deel op zijn eigen kennis, vakmanschap en inzicht aangewezen. Uiteraard vergt dit vergt veel van de militairen, maar voorafgaand aan de missie worden ze hier uitvoerig op voorbereid.

Sociale patrouille

Een sociale patrouille door 400 militairen van de 4e ANA-brigade deze week in Tarin Kowt, bevestigt niet alleen de woorden van Ooms maar onderstreept vooral het enorme belang van de OMLT's. Tijdens deze patrouille spraken de Afghanen uitgebreid met de inwoners van de stad mety het doel hen te informeren over de komende kiezersregistratie en de presidentsverkiezingen later dit jaar. Met operaties als deze toont de ANA zelfstandig te kunnen opereren en een gevoel van veiligheid op de lokale bevolking over te kunnen brengen.