Gemeente Castricum

Start AED Project gemeente Castricum

In de gemeente Castricum is een start gemaakt met het project 'Zes Minuten Zones'. Dat zijn plekken waar bij een hartstilstand alle elementen binnen zes minuten toegepast kunnen worden, 112 wordt direct gebeld, iemand start direct met reanimeren en binnen zes minuten krijgt het hart een eerste schok met een Automatische Externe Defibrillator (AED).

In Nederland komen er steeds meer van deze plekken. Een Zes Minuten Zone kan een woonwijk, het station, de bibliotheek, de (sport)vereniging, de werkomgeving, een hardloopwedstrijd of het winkelcentrum zijn.

Een AED is een apparaat dat de hartactiviteit van het slachtoffer registreert en aan de hand van computergestuurde protocollen gesproken opdrachten geeft aan de hulpverlener (s).

Met behulp van een AED kan een getrainde leek bij ongeveer 50% van de slachtoffers het hart met een defibrillatieschok het eigen hartritme en de pompkracht teruggeven. Directe basale reanimatie en defibrillatie binnen de eerste zes minuten na een hartstilstand bieden, zo blijkt uit onderzoek, een overlevingskans van 50 tot 70%.

De stichting AED en Reanimatie Castricum is samen met de afdeling Veiligheid en Handhaving van de gemeente Castricum aanjager van het project. Tevens worden diverse andere belangengroepen en partners betrokken bij de totstandkoming van dit project. Het is de bedoeling dat voor het eind 2009 de gemeente Castricum `AED-proof' wordt.

De Veiligheidsregio Noord Holland Noord ondersteunt in de hele regio bij de realisatie van Zes Minuten Zones. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam wordt een alarmeringssysteem opgezet dat, in het geval van een noodsignaal via het landelijke alarmnummer, alle opgeleide vrijwilligers in de buurt alarmeert door middel van de mobiele

telefoon.

Op dit moment zijn in Castricum op diverse plaatsen al AED's aanwezig, waaronder op campings, bij de Reddingsbrigade, EHBO-verenigingen, sportcomplexen, medische instellingen middelbare scholen en gemeentelijke locaties.

Voor vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met: P. Abma, tel. 0251-661386.