Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Nieuwjaarstoespraak Elvira Sweet

15 januari 2009

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Amsterdam Zuidoost op woensdag 14 januari 2009 keek stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet terug op een bewogen jaar 2008. Onderstaande uitgeschreven toespraak is niet volledig in deze bewoordingen door de stadsdeelvoorzitter uitgesproken: het gesproken woord geldt.

Geachte aanwezigen,

Fijn u allen in ons mooie stadsdeelkantoor te zien. Uw aanwezigheid laat zien dat ons stadsdeelkantoor inderdaad een huis van de buurt is met een lage drempel voor bewoners en ondernemers.

Terugkijkend op 2008 moet ik allereerst denken aan de prachtige sportprestaties tijdens EK voetbal en Olympische Spelen in Beijing. Wat te denken van het Nederlands voetbalelftal dat zowel Frankrijk als Italië versloeg of de prachtige Olympische medailles die Nederland wist te halen.

Maar het absolute hoogtepunt voor mij was toch wel de overwinning op 4 november van, roept u het maar ....Obama!

"Yes we can", hebben we te danken aan de verkiezingsoverwinning van een Barack Obama die naar ik vurig hoop de komende jaren ook veel jongeren in Zuidoost zal inspireren. Jongeren die nu nog te vaak bij de pakken neer zitten en denken dat zij het om wat voor reden dan ook toch niet zullen redden. Ze stoppen met school, stoppen met leren en zoeken een baantje. Een beter rolmodel dan deze zwarte man opgegroeid in een eenoudergezin kun je je nauwelijks voorstellen.

Yes we can! Maar hij liet mij ook zien dat we zelf vaker moeten denken in mogelijkheden in plaats van bedreigingen.

Het afgelopen jaar hebben we op veel terreinen weer een sprong voorwaarts gemaakt. Als stadsdeelbestuur hebben we ook in 2008 veel weten te realiseren en in gang gezet. Dit vertaalt zich ook in een steeds positiever beeld dat bewoners hebben over ons stadsdeel. Bewoners die vorig jaar een bezoek brachten aan de loketten in het stadsdeelkantoor gaven ons voor de dienstverlening het rapportcijfer 8, het hoogste cijfer van alle Amsterdamse loketten! Maar ook associëren bewoners het stadsdeel in toenemende mate met veel positieve waarden zoals `rust en ruimte' of `thuis'. Een enorme verbetering ten opzichte van nog maar enkele jaren geleden. En dan te bedenken dat de citymarketing campagne `Zuidoost Nergens Anders', die we samen met bedrijfsleven en culturele sector hebben opgezet, nog maar net is gestart. Yes we can!

Een punt van zorg blijft het beeld dat mensen van buiten Zuidoost hebben van de onveiligheid. Tien procent van bezoekers van het stadsdeel associeert ons stadsdeel met onveiligheid en criminaliteit. Hoewel dit minder is dan een aantal jaar geleden, is het nog veel te hoog wanneer je kijkt naar de daadwerkelijke misdaadcijfers. Mede dankzij de inzet van de mannen en vrouwen in het blauw is Amsterdam Zuidoost ook in 2008 weer veiliger geworden. Sleutelwoorden van onze aanpak zijn de goede samenwerking met alle betrokkenen en een combinatie van een harde en zachte aanpak.

Ik noem het de `wortel-en-stok-methode'. De stok staat voor repressie en politieoptreden, de wortel voor het bieden van een alternatief voor het overlastgevende gedrag. Deze werkwijze hebben we enkele jaren geleden in Zuidoost ontwikkeld om de overlast van drugsverslaafden tegen te gaan. Deze succesvolle aanpak zetten we nu ook in bij jongerenoverlast, zoals afgelopen jaar in de H-buurt en in Gein. Waar we echter nog geen antwoord op hebben, is de aanpak van dealers. Mensen die geld verdienen aan het leed van anderen en aan het geld macht ontlenen en dus ook aantrekkingskracht hebben op kwetsbare groepen jongeren. Op landelijk niveau moeten partijen hier een antwoord op vinden, anders blijft onze lokale inzet dweilen met de kraan open.

De `stok' zetten we ook in om wat mooi is mooi te laten blijven. Het is onacceptabel dat kinderen niet naar school toe gaan, dat mensen hun huisvuil en kerstbomen op straat gooien, dat straatmeubilair wordt vernield of dat mensen hun woning illegaal onderverhuren. We pikken het niet dat de meerderheid van de 80.000 inwoners van het stadsdeel door dit gedrag gedupeerd worden! De vorig jaar ingezette handhavingacties op al deze terreinen zullen we de komende jaren dan ook verder intensiveren! Yes we will!

De komende jaren zal er gelukkig ook veel moois op cultureel gebied bijkomen. Vorig jaar hebben we onze creatieve sector in kaart gebracht. Het zal u niet verbazen dat we beschikken over heel veel creatief talent. De opening van ons Bijlmer Parktheater in maart van dit jaar maakt dit talent ook zichtbaar. In mei van dit jaar zet Zuidoost zich met een heuse biënnale van de Straat van Sculpturen ook internationaal op de kaart als creatief episch centrum van Amsterdam.

2009 wordt ook een jaar waar we in Amsterdam het nodige zullen horen over de fusie van stadsdelen. Het huidige bestuurlijk stelsel gaat op de schop, kleine stadsdelen zullen fuseren tot stadsdelen van het formaat van Zuidoost. Zo blijft het mogelijk om de kosten te beperken en tegelijkertijd de kracht van het stelsel, namelijk de dienstverlening en het aanspreekbare bestuur, in stand te houden.

Voordat ik nog een paar mijlpalen benoem van mijn collega's van het afgelopen jaar, wil ik toch ook nog mijn zorg uitspreken voor de komende periode. Want hoewel we alles redelijk op orde hebben, kan de kredietcrisis toch roet in het eten gooien. De eerste negatieve voortekenen zien we al in de cultuursector, waar grote fondsen merkbaar minder geld beschikbaar stellen. Maar ook maak ik me zorgen voor onze bewoners, waarvan velen werken in sectoren waar mogelijk zware klappen zullen vallen. Dit zal ook gevolgen kunnen krijgen op de huizenmarkt in Zuidoost, waar veel bewoners de afgelopen jaren een eigen huis hebben kunnen kopen. Hierbij maak ik me met name zorgen voor de groep alleenstaande moeders die de afgelopen jaren hier in hun eigen Zuidoost een huis hebben gekocht. De gevolgen van werkloosheid is met name voor deze gezinnen heel erg groot.

We zullen dan ook de komende jaren moeten blijven inzetten op het verbeteren van de sociaal economische positie van bewoners. Hierbij is het doel dat ze een betere en meer duurzame positie verwerven op de arbeidsmarkt.

Zo heeft collega Verzijl het programma `Jong Zuidoost' ontwikkeld. Met dit programma krijgt de jeugd tussen 0 en 23 jaar alle kansen om zich optimaal te ontwikkelen. Onder regie van het stadsdeel worden bestaande voorzieningen en netwerken verbeterd en werkwijzen aangescherpt. We bereiken veel kinderen via de voorscholen, we richten Ouder Kind Centra in en realiseren Brede scholen. Maar in zijn portefeuille zit ook het WMO loket waar ouderen en mensen met beperkingen terecht kunnen voor vragen over voorzieningen in en om het huis.

Collega Kehla heeft in 2008 veel lof geoogst met het succesvolle project Kansrijk Zuidoost. Een unieke aanpak waarbij we door middel van huisbezoeken inzicht krijgen in problemen waar bewoners tegen aan lopen. Schulden, taalachterstanden, opvoedingsondersteuning; voor elk probleem vinden we slagvaardig een oplossing waardoor bewoners hun kansen kunnen verzilveren.

Collega Verdonk is de inspirerende kracht van de ruimtelijke vernieuwingsoperatie. Ondanks de kredietcrisis is de woningbouwproductie hier nog goed op peil. Een belangrijke mijlpaal afgelopen jaar was de verlaging van de Karspeldreef en de eerste paal van het nieuwe winkelcentrum Kameleon. Ook heeft ze een onderzoek gestart naar nieuwe woningbouwlocaties om in Zuidoost een bijdrage te kunnen leveren aan de Amsterdamse vraag naar woningen.

Tot slot heeft collega Jaensch veel energie gestoken in ons Bijlmer Sportcentrum, een prachtig zwembad en sporthallen. Door tijdelijke problemen met de dakconstructie hebben we de officiële opening nog even uitgesteld maar zeker niet afgesteld! Het mooie gebouw is overigens ook genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2009.

Ook wil ik Jaensch complimenteren met de ombuigingsoperatie. Het valt zeker niet mee om vast te houden aan ambities wanneer je weet dat er minder geld binnenkomt.

Alvorens over te gaan tot de uitreiking van de Cultuurprijs 2008, sluit ik af door u allen een gezond, vruchtbaar en positief 2009 toe te wensen. We blijven het vertrouwen en positivisme uitstralen dat het in Zuidoost en Nergens anders kan, Yes we can!