Ministerie van Defensie

Landmacht

Periodiek overzicht Afghanistan

15 januari 2009, 16.00 uur

Een patrouille van de Afghan National Army (archieffoto 2007). Vierhonderd militairen van de 4e brigade van het Afghaanse leger in Uruzgan hebben een sociale patrouille uitgevoerd in Tarin Kowt om uitgebreid te spreken met de inwoners van de stad. Doel was hen te informeren over de komende kiezersregistratie en de presidentsverkiezingen later dit jaar. Met deze operatie toonde de Afghan National Army (ANA) opnieuw aan zelfstandig te kunnen opereren en een gevoel van veiligheid over te kunnen brengen op de lokale bevolking.

In het Nederlandse ziekenhuis op Kamp Holland zijn maandag 5 januari aan het eind van de middag vier gewonde Afghaanse kinderen opgenomen voor medische behandeling. Eerder die dag meldde zich een groep Afghanen met negen gewonden op de White Compound, de Nederlandse patrouillebasis in Chora. De gewonden zijn onmiddellijk verzorgd door de Nederlandse militairen.

Helikopter Vier gewonde kinderen zijn per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Kamp Holland. Daar is een van hen overleden. Naar de omstandigheden waaronder de verwondingen zijn ontstaan wordt door de Afghaanse autoriteiten onderzoek gedaan. Er waren geen eenheden van Task Force Uruzgan bij betrokken.

Sergeant Jessica Torny, Kim Homann, Clémence Ross en korporaal Petra Dugardein.

Voetbalclinics voor vrouwen Sergeant Jessica Torny en korporaal der eerste klasse Petra Dugardein, beide voetbalspeelsters van het Nederlands militair vrouwenelftal en de Tilburgse club Willem II, bezochten de afgelopen week Afghanistan om voetbalclinics te geven aan Afghaanse vrouwelijke voetbalsters. Zij werden begeleid door Clémence Ross, voorzitter van de stichting Eredivisie Vrouwen. De Nederlandse speelsters trainden het Afghaanse nationale vrouwenelftal in de sportzaal van het ISAF-hoofdkwartier in Kabul.

De Afghaanse voetbalsters leerden veel tijdens de clinics.

Voetbal is een populaire sport in Afghanistan, ook onder vrouwen. De coach van het Afghaanse elftal, Aboor Walizata, was blij met de inbreng van de Nederlandse topvoetbalsters: "Met deze vrouwen trainen is fantastisch, we kunnen er als team zeker ons voordeel mee doen. Ze hebben ons een aantal tips gegeven die we tijdens onze trainingen kunnen gebruiken."

Bescherming tegen kou Het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) heeft materiaal verstrekt om de Afghaanse veiligheidstroepen te helpen de koude winterdagen te doorstaan. In de regio's Tarin Kowt, Deh Rawod en Chora zijn kachels verspreid over de politie-checkpoints. Ook werden de controleposten voorzien van dekens. Het is niet voor het eerst dat de veiligheidsdiensten bescherming tegen de kou krijgen. Al eerder deelde het PRT honderden dekens uit en werd het districtscentrum in Chora ingericht om beter bestand te zijn tegen de winterse omstandigheden. Een C-130 in de lucht boven Kandahar (archieffoto 2007).

Vluchten naar Afghanistan Vanaf het Forward Support Element Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten is de C-130 Hercules deze week begonnen met het uitvoeren van vluchten naar Afghanistan. De Hercules operereert in een pool, samen met een Canadees toestel, de zogenaamde Canadees-Nederlandse Combined Airbridge (CAB).

Nieuwe commandant Apache-detachement Het commando over het Apache-detachement op Tarin Kowt is zondag 11 januari overgedragen. Luitenant-kolonel Peter Grijspaardt nam het bevel over van ranggenoot Harold Boekholt, die de afgelopen drie maanden het personeel op de grond en in de lucht aanstuurde. In de loop van de week keert het personeel terug naar Nederland.

De F-16's en het personeel van de Koninklijke Luchtmacht die in Afghanistan opereren komen van de Vliegbases Volkel en Leeuwarden.

Mijlpaal voor F-16´s F-16's van de Nederlandse Air Task Force (ATF) hebben ruim 12.000 uur voor ISAF gevlogen. Vrijdag 9 januari 2009 werd deze mijlpaal bereikt, tijdens een vlucht ter ondersteuning van grondtroepen in de provincies Helmand en Kandahar. Al die uren zijn effectief ingezet om de troepen op de grond optimaal te ondersteunen.

Op Kandahar Airfield zijn momenteel vier Nederlandse F-16's gestationeerd, waarvan twee voor Quick Reaction Alert (QRA) taken. De jachtvliegtuigen vliegen al vanaf 2003 voor de ISAF missie in Afghanistan. Eerst vanaf Manas in Kyrgizië, daarna vanaf Kabul International Airport (KAIA) en sinds november 2006 vanaf Kandahar Airfield.

Gevechtscontacten Kamp Holland bij Tarin Kowt werd vrijdag 9 januari beschoten met twee raketten, daarbij vielen geen slachtoffers en werd lichte schade aangericht. F-16´s van de ATF werden éénmaal ingezet ter ondersteuning van ISAF-grondtroepen in het zuiden van Afghanistan. Joe Biden en generaal-majoor Mart de Kruif. - Foto: ISAF.

Bezoek Joe Biden De aanstaand vice-president van Amerika, Joe Biden, bezocht zondag 10 januari het zwaartepunt van de ISAF-operatie. In het hoofdkwartier van RC-South en in de provincie Helmand liet hij zich informeren over de complexiteit van de missie in het zuiden van Afghanistan. Op Kandahar Airfield sprak Biden onder meer met de commandant RC-South, generaal-majoor Mart de Kruif.

Generaal de Kruif pleitte ervoor om het merendeel van de aangekondigde Amerikaanse troepenversterkingen in het zuiden van Afghanistan te stationeren. Biden bezocht ook de hoofdstad Kabul, waar hij sprak met president Karzai en ISAF-commandant David McKiernan.

Aanloop naar verkiezingen De registratiebureaus voor kiezers in de provincie Zabul zijn gesloten. De registratie is zonder incidenten verlopen. De volgende fase in Helmand, Kandahar, Nimruz en Uruzgan gaat op 20 januari van start. Militaire operaties om de veiligheid in deze provincies te verhogen, zodat de bevolking het aandurft zich voor de verkiezingen te laten registreren, gaan onverminderd voort.

Chirurgisch team Het 'role-3' militaire hospitaal op Kandahar Airfield coördineert het transport en de behandeling van burgerpatiënten, ANSF en ISAF-militairen. Een Nederlands chirurgisch team met ondersteunend personeel levert hieraan een internationaal zeer gewaardeerde bijdrage. Afgelopen week konden vier kinderen die bij een aanslag in Maiwand gewond waren geraakt, na medische behandeling, weer met hun ouders verenigd worden.