Gemeente Hilvarenbeek


Van Landbouw naar Natuur

Colleges Oisterwijk en Hilvarenbeek starten planologische procedure

Nieuwe natuur
In 2009 wordt gestart met de realisatie van een groot oppervlak nieuwe natuur in het dal van de Reusel. Bloemrijke graslanden, schraallanden en weidevogelgebieden, wisselen elkaar hier in de toekomst af. Op deze wijze wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de Ecologische Hoofdstructuur in Brabant. De natuurontwikkeling maakt onderdeel uit van landinrichting De Hilver. Het nieuwe natuurgebied zal zich uitstrekken van de noordkant van Diessen tot aan Moergestel. Het gaat om ruim 400 hectare nieuwe natuur in het buitengebied van Moergestel en 300 hectare in het buitengebied van Hilvarenbeek. Het landinrichtingsplan uit 1996 en de visie op de EHS uit 2006 vormen hiervoor het uitgangspunt.

Wethouders Lambert van den Bosch en Wim Lemmens van de gemeenten Oisterwijk en Hilvarenbeek zijn enthousiast over het nieuwe gebied. âDe kern Moergestel in onze gemeente krijgt er een schitterend uitloopgebied bij. Een welkome aanvulling voor de inwoners en een prachtige aanwinst voor de gemeente Oisterwijk als âParel in het groenâ, aldus van den Bosch. Wethouder Lemmens voegt daaraan toe: âIn onze gemeente ontstaat nieuwe gevarieerde natuur in Diessen, waar de Reusel gaat meanderen, en in Hilvarenbeek, waar we het gebied de Gooren uitbreiden. Onze inwoners en natuurlijk ook overige recreanten kunnen hier volop van genieten; de gebieden zijn via wandel- en enkele fietsroutes voor hen bereikbaar. Onze Heerlyckheit wordt daardoor nog meer Hartveroverend!â

Integraal
De gronden waar de natuur zal worden gerealiseerd zijn inmiddels, in het kader van de Landinrichting, toebedeeld aan natuurbeherende instanties. Het gaat om gronden die vroeger in handen waren van verschillende agrariërs. Deze ondernemers krijgen in het kader van de landinrichting zo dicht mogelijk bij hun bedrijf vervangende landbouwgrond toebedeeld. Op deze manier draagt de Landinrichting bij aan zowel ecologische (natuur) als economische (landbouw) doelen voor het gebied.

De natuurontwikkeling staat niet op zichzelf. Tegelijkertijd wordt de loop van de Reusel opnieuw ingericht en wordt het mogelijk om tijdens natte perioden water tijdelijk in het beekdal te bergen, zodat stroomafwaarts het risico op wateroverlast vermindert. Ook wordt aandacht besteed aan de recreatieve toegankelijkheid van het gebied, zodat mensen uit de omgeving op eenvoudige wijze rust en ruimte kunnen vinden in het nieuwe natuurgebied. Daarbij wordt geprobeerd om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de historie van het gebied. Zo worden onder meer wandelpaden of wel âommetjesââ aangelegd. Ook wordt nabij de Scheerman een terrein zodanig ingericht dat deze in de winterperiode als natuurijsbaan kan worden gebruikt. Hiermede wordt een wens vervuld van de schaatsclub De Vennen.

Samen
In het najaar van 2009 start de landinrichtingscommissie de Hilver met de uitvoering van verschillende projecten voor de natuur, landbouw en voor de recreatie. Bij de plannen zijn veel verschillende partijen en instanties al enkele jaren nauw betrokken. Afgelopen zomer is over deze plannen uitgebreid voorlichting gegeven aan de betrokken mensen in het gebied.

Op 13 januari hebben de colleges van Oisterwijk en Hilvarenbeek besloten om de planologische procedure op te starten. Dat betekent dat het wijzigingsplan, dat de bestemmingswijziging van landbouw naar natuur mogelijk maakt, ter inzage worden gelegd. De procedure is als volgt:

Oisterwijk:
De wijzigingsplannen voor de gemeente Oisterwijk liggen ter inzage van 16 januari tot 13 februari op het gemeentehuis. Binnen deze 4 weken is het mogelijk om een bedenking in te dienen bij het college. Contactpersoon: Job Wittens, (013) 529 11 40.

Hilvarenbeek:
De wijzigingsplannen voor de gemeente Hilvarenbeek liggen ter inzage van 16 januari tot 27 februari op het gemeentehuis. Voor meer informatie over de plannen kunt u terecht bij Maarten Oostveen, (013) 505 83 00.

Meer informatie over het landinrichtingsplan de Hilver: www.dehilver.nl Â

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeenten Oisterwijk en Hilvarenbeek