Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Leefkosten geïndiceerde AWBZ moeders

Leefkosten geïndiceerde AWBZ moeders

Kamerstuk, 15 januari 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-CB-U-2855602

15 januari 2009

Geachte Voorzitter,

Op bovengenoemde datum heeft u mij een e-mailbericht van mevrouwJ.E. te Aalsmeerderbrug gezonden. Het onderwerp betreft de leefkosten voor kinderen van verblijfsgeïndiceerde moeders in een AWBZ-instelling. De beantwoording heeft door omstandigheden later plaatsgevonden dan te doen gebruikelijk, waarvoor mijn excuses.

Mevrouw J.E. is (beschermings)bewindvoerder van de desbetreffende moeder. Op 5 januari 2009 is er telefonisch contact geweest tussen mijn ambtenaren en mevrouw J.E. over de situatie van de betrokken moeder. Daaruit is gebleken dat de moeder op dit moment de hoge eigen bijdrage voor zorg met verblijf betaalt.

Op grond van het Bijdragebesluit zorg geldt een aantal uitzonderingen op de regel dat voor zorg met verblijf een hoge eigen bijdrage betaald moet worden. Wordt het levensonderhoud van kinderen betaald, voor welke kinderen tevens kinderbijslag wordt ontvangen, dan is in plaats van de hoge, de lage eigen bijdrage verschuldigd.

Mevrouw J.E. zal het CAK op de hoogte stellen van het feit dat de desbetreffende moeder voorziet in het levensonderhoud van haar twee kinderen waarvoor zij de kinderbijslag ontvangt, zodat de hoge eigen bijdrage wordt omgezet in de lage eigen bijdrage.

Mijn antwoordbrief, zoals aan mevrouw J.E. verstuurd, doe ik u hierbij als bijlage toekomen.

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker