Provincie Overijssel

Persbericht 08-005

Zwolle, 15 januari 2009

Afspraken over meerjarige investeringen in landelijk gebied Overijssel

Vanmiddag hebben gemeentebestuurders uit Salland en Twente afspraken bekrachtigd over de uitvoering van meer dan honderd projecten in het landelijk gebied in de periode 2009 tot en met 2013. Hieronder vallen ook projecten in het kader van Nationaal Landschap Noordoost-Twente.

In de gebieden Salland, Zuidwest-Twente en Noordoost-Twente gaat het concreet over herstel en ontwikkeling van acht culturele erfgoedobjecten, afspraken over duurzaam beheer van landschap op 700 hectare door middel van groene diensten, de aanleg van 60 kilometer wandelpaden en 124 kilometer fietspaden in het buitengebied, de (ver)bouw van 33 multifunctionele centra, 16 woonzorgcentra en 17 dorpsplannen en de afkoppeling van 54 hectare verhard oppervlak van de riolering. Met deze afspraken is in totaal een kleine 100 miljoen euro gemoeid.

Deze investering is aanvullend op het bedrag van 150 miljoen euro dat vorig jaar al is vastgelegd voor projecten in het landelijk gebied. De helft van het geld is afkomstig van rijk en provincie, de andere helft van gemeenten, waterschappen en derden. In mei volgen aanvullende overeenkomsten met de gemeenten en waterschappen in Noordoost-Overijssel en Noordwest-Overijssel.

Gedeputeerde Piet Jansen (Landelijk gebied, landbouw en water) is blij dat gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties stevig willen meewerken aan de kwaliteit en vitaliteit van het landelijk gebied: "We zijn in Overijssel voortvarend aan de slag met ons landelijk gebied en ik durf te beweren dat we in de voorste linie lopen, vergeleken met andere provincies."

Tijdens de bijeenkomst zette de gedeputeerde ook zijn handtekening onder de afspraken van de provincie met Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, Overijssels Particulier Grondbezit en Staatsbosbeheer om natuur en landschap in Overijssel te versterken. Deze activiteiten maken ook deel uit van het meerjarenprogramma landelijk gebied. Zo wordt er komend jaar bijvoorbeeld gewerkt aan het behoud en herstel van (kievitsbloem)graslanden rond Zwolle en in Twente, het leefgebied van de das in Losser, de ontwikkeling van hoogveen in de Engbertsdijksvenen, het beheer van delen van de ecologische hoofdstructuur en het versterken van landgoederen in Overijssel

De provincie heeft met gemeenten, waterschappen en de vier terreinbeherende organisaties afgesproken dat ze in Salland en Twente maatregelen gaan nemen om de ecologische hoofdstructuur versneld te realiseren. De komende maanden moet duidelijk worden waar en hoe dat mogelijk is, zodat de afspraken nog voor de zomer preciezer kunnen worden uitgewerkt.

Verder maakte de provincie onlangs ook voor ruim 40 miljoen euro afspraken met de Dienst Landelijk Gebied (DLG) over de activiteiten in het landelijk gebied in 2009. DLG voert voor de provincie werkzaamheden uit, onder andere in 20 landinrichtingsprojecten, 10 kavelruilprojecten en de aankoop van gronden voor de ecologische hoofdstructuur.