Openbaar Ministerie


* >Instroom zaken ongeveer gelijk; geweldszaken stijgen

Instroom zaken ongeveer gelijk; geweldszaken stijgen

Het aantal zaken dat het Openbaar Ministerie in Rotterdam in 2008 binnenkreeg van de politie Rotterdam-Rijnmond is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2007. Maar het aantal zaken waarbij geweld in het spel is, nam weer flink toe. Ook het aantal huiselijk-geweldzaken kende opnieuw een flinke stijging.

De cijfers werden donderdag gepresenteerd door hoofdofficier van justitie mr. H. Korvinus tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. In totaal werden 26.047 zaken geregistreerd (2007: 26.856). Van dat totaal waren 9396 geweldszaken (2007: 9161). Het aantal zaken waarbij jeugdige verdachten betrokken waren daalde voor het eerst in jaren iets: van 4116 in 2007 naar 3953 in 2008.

Korvinus toonde zich verheugd over de lichte daling in het aantal zaken met jeugdigen. Maar hij wilde nog niet spreken van een definitieve kentering. ,,Dat kan je pas na een paar jaar zeggen.'' Het OM in Rotterdam heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in samenwerking met allerlei soorten organisaties om de aantallen jongeren die in aanraking komen met politie en justitie terug te brengen. Daarbij ging veel aandacht uit naar samenwerking op het gebied van gezinsbeïnvloeding en opvoedkundige maatregelen. In het verleden was al gebleken dat problematisch gedrag van jongeren vaak valt terug te voeren op een breed scala aan factoren.

Het aantal geweldszaken steeg opnieuw en binnen dat totaal nam het aantal huiselijk-geweldzaken enorm toe, van 2100 in 2007 naar 2700 in 2008. Het OM streeft ernaar veel van de lichte zaken zelf af te doen, via de zogenoemde TOM-zittingen. Op voorwaarde dat hulpverlening wordt geaccepteerd en gevolgd, kan de zaak voorwaardelijk geseponeerd worden. Inmiddels zijn wel al daders/verdachten die opnieuw in de fout gegaan zijn, via het supersnelrecht alsnog berecht.

De gezamenlijke aanpak van (overlastgevende) veelplegers, met politie, gemeenten, justitiële partners en hulpverleningsinstellingen, lijkt in ieder geval in de kantoncijfers zijn uitwerking niet te missen. Er kwamen 4970 van dergelijke zaken binnen, tegen 5580 in 2007. De drugs- en overlastzaken zijn daarmee al jaren dalend.

Bestanden


* jaarbijeenkomst15januari2009.pdf (2 Mb) | pdf-icoon pdf-bestand