Partij van de Arbeid

Kamer steunt PvdA-voorstel onderzoek geweld Gaza

15-01-2009 04:10

Vandaag heeft de Tweede Kamer in ruime meerderheid voor een PvdA-voorstel gestemd dat het kabinet verzoekt in internationaal verband te pleiten voor onafhankelijk onderzoek naar alle gevallen waarin getwijfeld wordt het gebruikte geweld van beide partijen past binnen het internationaal recht.

PvdA-buitenlandwoordvoerder Martijn van Dam: 'Ik ben blij dat we het CDA zover hebben gekregen om ons voorstel voor onafhankelijk onderzoek naar het geweld in Gaza te steunen.'

Het aangenomen PvdA-voorstel pleit voor internationaal onafhankelijk onderzoek naar alle gevallen waarin VN-organisaties of internationaal erkende hulporganisaties, zoals het Rode Kruis of de Rode Halve Maan, twijfelen of het gebruikte geweld van beide partijen past binnen het internationaal recht. De regering liet woensdagavond al weten bereid te zijn het voorstel uit te voeren en ook de Kamer stemde donderdag voor het voorstel van de PvdA.

De PvdA-fractie riep het kabinet ook op om het buitensporige geweld van beide kanten te veroordelen. Dit voorstel werd helaas niet door de Kamer aangenomen. Het kabinet stelde in reactie op het voorstel van de PvdA-fractie dat het Nederland momenteel aan eigen of geobjectiveerde waarneming ontbreekt om te kunnen vaststellen of het geweld van beide kanten buitensporig is.

De PvdA-fractie is teleurgesteld dat het kabinet het PvdA-voorstel niet wilde ondersteunen, maar constateert wel dat er beweging zit in de positie van het kabinet. Daar waar Minister Verhagen eerder nog zei dat hij van mening was dat Israël zich aan het internationaal recht houdt, stelt het kabinet nu dat op dit moment niet vast te stellen valt of het geweld van beide kanten buitensporig is of niet.