Politie Hollands Midden

Leiden / Voorschoten Verkeersgedrag verbetert De politie van het team Leiden - Zuid heeft donderdagmorgen 15 januari een uitgebreide verkeerscontrole gehouden. In totaal werden veertig bekeuringen uitgedeeld. Minder dan een vergelijkende controle van twee jaar terug. Verder toonden de verkeersdeelnemers begrip voor de controles en voerden (brom)fietsers meer licht. De politie is dan ook tevreden met dit verbeterde gedrag.

Leiden Vanaf 06.30 uur stond de politie onder bij het (brom)fietsviaduct van het Lammenschansplein. Er werd gelet op de juiste verlichting. Ondanks de negenentwintig bekeuringen die vielen voor het niet in orde hebben van de verlichting, voerde het merendeel van de (brom)fietsers verlichting.

Bij het licht worden werd op de Lammenschansweg de aandacht verplaatst naar de technische staat van bromfietsen en de eisen die er zijn voor bestuurders. Daar werden vier bekeuringen geschreven omdat de bromfietsen waren opgevoerd. Eén kreeg nog een bekeuring omdat de helft van de kentekenplaat ontbrak.

Ook werden op de Lammenschansweg auto's gecontroleerd op hun technische staat en bestuurders onderworpen aan de eisen die de wet aan ze stelt. Er werden zes bekeuringen uitgeschreven; twee voor het niet dragen van de veiligheidsgordels, één voor het negeren van een geslotenverklaring, één voor het niet handsfree bellen, één voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs en één voor het rijden door rood.

Voorschoten Op de Wijngaardenlaan nabij het station werd een half uur het passerende verkeer gecontroleerd. Alles was in orde.

Leiden Vernieling door graffiti Onbekenden hebben in de nacht van woensdag 14 naar donderdag 15 januari negen winkelpanden en restaurants beklad. Op deuren, muren en tafels was verf gespoten. Er stonden tags zoals 'Bliep' en 'DHJA'. De politie is met een onderzoek begonnen en vraagt getuigen om zich te melden. Er kan dan gebeld worden met de politie in Leiden - Midden via 0900-8844.

Leiderdorp Politie zoekt getuigen tasjesroof De politie is op zoek naar getuigen van een tasjesroof die donderdag 15 januari rond 14.05 uur in de parkeergarage van winkelcentrum het Winkelhof plaatsvond. Een 77 jarige vrouw uit Leiderdorp liep daar met haar 88 jarige vriendin en plaatsgenote In het winkelwagentje dat ze voortduwden lagen de tassen van de vrouwen. Plotseling verscheen er een man van tussen de 20 en 30 jaar die de tas van de 77 jarige uit het wagentje pakte. Hij rende er mee weg en is via de Muzenlaan in de richting van de Engelendaal verdwenen. In de tas zaten diverse bescheiden van de vrouw. Volgens de vrouw waren er op het moment van de rood meerdere mensen in de garage. Mogelijk dat die belangrijke informatie hebben voor het onderzoek naar de daders dat de politie gestart is. Een ieder die denkt informatie te hebben over deze zaak wordt dan ook gevraagd om contact op te nemen met de politie in Leiderdorp via 0900-8844.

Katwijk Politie waarschuwt voor insluiping Het zal je maar overkomen. Je bent thuis en intussen ziet een insluiper kans om je woning binnen te gaan om er vervolgens met een portemonnee, laptop, fototoestel of anders vandoor te gaan. 'Even vergeten om de deur dicht te doen', 'Ik was maar een moment boven','Ik had het niet verwacht', 'Ik dacht dat het mijn zoon was die thuis kwam', zijn veelal de reacties die de politie te horen krijgt van gedupeerden.

In Katwijk was dit vanaf 15 december 2008 in dertien van de drieëntwintig zaken van diefstal uit woningen het geval. De laatste was dinsdagavond 13 januari aan de Commandeurslaan. In de vijftien minuten dat de bewoonster boven was zag een insluiper zijn kans om een laptop te stelen. Het merendeel van de insluipingen gebeurden in de middag en avond.

De politie wijst er dan ook op om altijd deuren op slot te draaien en ramen dicht te doen als men in een ander vertrek is. Zorg er voor dat waardevolle goederen zoals laptops, camera's enzovoort niet in het zicht liggen. Voorkom dus voor een gelegenheid te zorgen die de insluiper maakt.

Verder vraagt de politie om direct te bellen als men iets verdachts ziet. Alertheid op mensen die zich verdacht in poorten of gangen achter woningen ophouden of zich in auto's of andere voertuigen in de wijk ophouden, kan er toe bijdragen om een insluiper te ontmaskeren. In die gevallen wordt gevraagd direct 112 te bellen. Bij niet alarmwaardige zaken vraagt de politie toch altijd even te bellen naar de lokale politie via 0900-8844.

Bodegraven Politie zoekt getuigen in onderzoek naar mishandeling De politie is op zoek naar getuigen die kunnen helpen in een onderzoek. Twee 16 jarige jongens uit Bodegraven deden 2 januari aangifte dat zij op woensdag 31 december 2008 rond 12.40 uur op de Oud Bodegraafseweg waren mishandeld door een man. De politie startte een onderzoek en hoorde woensdag 14 januari een 35 jarige man uit Bodegraven als verdachte. De lezingen van hem en de jongens lopen uiteen. De verdachte bekende wel dat hij de jongens stevig had toegesproken en één van hen bij de kleding had gepakt, maar ze niet had geslagen en geen keel had dichtgeknepen zoals de jongens verklaarden. De politie hoopt aan de hand van getuigenverklaringen daar meer duidelijkheid over te krijgen. Mensen die getuige zijn geweest van het incident wordt gevraagd contact op te nemen met de politie in Bodegraven. Dit kan via 0900-8844. Met name wil de politie graag in contact komen met een vrouw die daar met twee witte honden was. Zij werd aangesproken door de man die haar aansprak over het gedrag van de jongens. Die liepen vuurwerk af te steken.

Waddinxveen Controle fietsverlichting De politie heeft woensdag 14 januari een fietsverlichtingscontrole gehouden. Daarbij vielen 21 bekeuringen voor het niet voeren van voor en/of achterlicht. De politie was van 07.40 tot 08.25 uur op de kruising Vijverlaan met de Sniepweg.

De politie controleert in de donkere maanden voortdurend op de aanwezigheid van verlichting bij (brom)fietsers. Een bekeuring voor ondeugdelijke fietsverlichting/ reflectoren kost een fietser ¤ 20. De bekeuring is eenvoudig te voorkomen. Een reparatie is vaak goedkoper dan de bekeuring. Wil je meer informatie over fietsverlichting, kijk dan op www.fietslichtaan.nl.

Waddinxveen Aanrijding met gewonde Donderdag 15 januari rond 08.45 uur gebeurde er een aanrijding op de kruising Coenecoop waarbij een 59 jarige automobilist uit Den Haag aan schouder en nek gewond raakte. Hij werd overgebracht naar het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Het slachtoffer was zelf de veroorzaker van de aanrijding. Hij verleende bij het oversteken van de kruising geen voorrang aan een auto die bestuurd werd door een 63 jarige man uit Waddinxveen. Na de klap kwam het slachtoffer met zijn auto tot stilstand tegen een op de andere rijbaan staande vrachtauto met als bestuurder een 44 jarige man uit Dordrecht.

Waddinxveen Automobiliste raakt te water Een 41 jarige vrouw uit Krimpen aan de IJssel is donderdag 15 januari rond 12.15 uur met haar auto te water geraakt aan de Drost IJsermansingel. Door toegeschoten omstanders werd zij uit haar auto gehaald. Met onderkoelingsverschijnselen is zij overgebracht naar het Groene Hart Ziekenhuis. Het ongeval ontstond omdat de vrouw zich bij het wegrijden vergiste. Haar automaat stond in reverse, terwijl ze dat niet dacht. Bij het gas geven schoot de auto achteruit tegen een daar geparkeerde auto aan. Zij zette onmiddellijk de automaat in drive en gaf door de schrik bevangen te veel gas. De auto schoot vooruit waarna zij de controle over haar auto verloor. Na nog een auto geschampt te hebben reed ze via de berm het water in. Hulpverlening kwam snel op gang.

Nieuwerkerk aan den Ijssel Verdachten van diefstal aangehouden De politie heeft deze week een 24 jarige man uit Nieuwerkerk aan den Ijssel en een 22 jarige man uit Capelle aan den Ijssel aangehouden op verdenking van diefstal uit de Plusmarkt. De diefstal gebeurde op donderdagavond 11 september 2008. Twee mannen rekenden die avond een klein artikel af bij de winkel aan het Dorrestein, maar deden vervolgens een greep in de kassa toen de lade werd geopend. Met een geldbedrag zijn de twee weggerend. De politie heeft in het onderzoek een anonieme tip gekregen via Meld Misdaad Anoniem en kwam vervolgens de verdachten op het spoor. De verdachte uit Nieuwerkerk aan den Ijssel meldde zich woensdag 14 januari op het politiebureau waar hij werd aangehouden. De Capellenaar werd donderdag aangehouden.

Meld Misdaad Anoniem (0800 - 7000) Er kunnen redenen zijn waarom u geen aangifte bij de politie wil doen of iets niet met naam en toenaam wil melden. Bellen naar M. is dan een veilig alternatief. Uw tip kan leiden tot de oplossing van een misdrijf, zonder dat uw gegevens bekend worden.

Gouda Politie onderzoekt straatroven Een 57 jarige man uit Gouda deed woensdagmiddag 14 januari bij de politie aangifte dat dinsdag 13 januari rond 17.00 uur op de Kleiweg een tas van hem gestolen was door twee jongens op een scooter. De man fietste over de burg in de richting van de Vredebest toen ineens een witte AH tas uit zijn hand werd getrokken. Hij zag het tweetal op een scooter er mee wegrijden. In de tas zaten zijn bril en brillenkoker, een dvd en een boek.

Een vrouw uit Gouda meldde de politie dinsdag 13 januari dat twee jongens op een fiets van haar haar tas hadden gestolen. De vrouw fietste vanuit Reeuwijk over de Burgemeester Lucasselaan naar de Wethouder Venteweg. Terhoogte van de tunnel onder de Goudse Houtsingel dwong het tweetal de vrouw te stoppen. De ongeveer 15 jarige jongens pakten vervolgens de tas van de vrouw uit de fietstas en fietsten weg in de richting van de wijk Bloemendaal. De vrouw komt vandaag aangifte doen.

Na de melding en de aangifte is de politie begonnen met een onderzoek naar deze straatroven. De politie sluit niet uit dat er getuigen zijn van deze misdrijven. Omdat alle informatie belangrijk kan zijn in een onderzoek, vraagt de politie aan mensen die iets gezien hebben of andere belangrijke informatie hebben, om contact op te nemen met de politie in Gouda. Dit kan via 0900-884. Indien u wel informatie heeft, maar anoniem wenst te blijven kunt u contact opnemen met Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000.

Stolwijk / Krimpen a/d Lek Controle fietsverlichting Bij twee fietsverlichtingscontroles heeft de politie 29 bekeuringen uitgeschreven van het niet voeren van voor en/of achterlicht. Dinsdag 13 januari was de politie van 07.45 tot 08.00 uur op de Goudseweg in Stolwijk. Daar vielen twaalf bekeuringen. Woensdag 14 januari was de politie van 07.30 tot 08.30 uur op de Tiendweg in Krimpen aan de Lek. Daar vielen zeventien bekeuringen. De politie controleert in de donkere maanden voortdurend op de aanwezigheid van verlichting bij (brom)fietsers. Een bekeuring voor ondeugdelijke fietsverlichting/ reflectoren kost een fietser ¤ 20. De bekeuring is eenvoudig te voorkomen. Een reparatie is vaak goedkoper dan de bekeuring. Wil je meer informatie over fietsverlichting, kijk dan op www.fietslichtaan.nl.