European Parliament


EP vraagt onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren en onderhandelde wapenstilstand in Gaza

Externe betrekkingen - 15-01-2009 - 12:52 update ©Belga/EPA/ABED RAHIM KHATIB

EP vraagt staakt-het-vuren en onderhandelde wapenstilstand in Gaza

Het EP roept in een met overgrote meerderheid aangenomen resolutie op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren, met stopzetting van de raketaanvallen door Hamas en van Israëls militaire optreden. Het roept ook op tot een wapenstilstand, gewaarborgd door een mechanisme dat kan voorzien in het sturen van een multinationale troepenmacht. Het verzoekt Israël de internationale pers toe te laten in Gaza en een gestage en toereikende aanvoer van hulp via de humanitaire corridors te garanderen.
Europarlementsleden roepen op tot de sluiting van een wapenstilstand die moet worden gewaarborgd door een mechanisme dat door de internationale gemeenschap in overleg met het Kwartet en de Arabische Liga moet worden ingesteld en dat zou kunnen voorzien in het sturen van een multinationale troepenmacht.

Het Parlement dringt er bij de Israëlische autoriteiten met klem op aan een onbelemmerde toegang tot humanitaire hulp aan de Gazastrook toe te staan en een gestage en toereikende aanvoer van hulp via de humanitaire corridor in Rafah te garanderen. Het onderstreept de noodzaak van een dringende en blijvende heropening van de grensovergangen, de opheffing van het embargo en het voorkomen van smokkel en illegale invoer van wapens en munitie.

Europarlementsleden zijn ontzet over het lijden van de burgerbevolking in Gaza. Ze betreuren met name dat bij de aanvallen burgerdoelen en VN-gebouwen zijn getroffen. Ze spreken hun medeleven uit met de burgerbevolking die te lijden heeft onder het geweld in Gaza en Zuid-Israël.

De resolutie roept Israël op zijn uit het internationale recht en het internationale humanitaire recht voortvloeiende verplichtingen na te komen. Ook roept het Hamas op een eind te maken aan de raketaanvallen.

Europarlementsleden benadrukken het grote belang van een hervatting van de inspanningen om een verzoening tot stand te brengen tussen de Palestijnen met alle componenten van de Palestijnse maatschappij, gebaseerd op de overeenkomst van Mekka van februari 2007. Die overeenkomst voorziet in de aanvaarding van de vroegere overeenkomsten onder meer inzake het bestaansrecht van Israël en onderstreept de noodzaak van een permanente geografische verbinding tussen, en de vreedzame en duurzame politieke hereniging van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Debat

EP-leden hebben woensdag over het conflict in Gaza gedebatteerd. De meeste sprekers riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en een onderhandelde wapenstilstand. In de resolutie waar het EP donderdag over stemt, uiten EP-leden hun ontzetting over het lijden van de burgerbevolking in Gaza en betreuren ze dat burgerdoelen en VN-gebouwen zijn getroffen. Ze pleiten voor een eensgezinde rol van de EU, die met de VS moet samenwerken aan een overeenkomst op basis van de tweestatenoplossing.

Namens de Raad

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Karel SCHWARZENBERG, beschreef de "dramatische situatie in het Midden Oosten" in detail: "De humanitaire gevolgen zijn een ramp". De EU was daarover "zeer geschokt en betreurde de vijandelijkheden".

De minister zag het begin van een mogelijke oplossing als volgt: 'Eerst moet er een onvoorwaardelijk einde komen aan de Hamas-aanvallen op Israël en Israël moet stoppen met aanvallen en humanitaire hulp toelaten". Ook de openbare diensten moesten hersteld worden en de medische behandelingen moesten weer kunnen worden gestart.

Er moesten ook duurzame oplossingen komen: "de wapensmokkel moet worden tegengegaan en de controleposten moeten open. Internationale missies zijn nodig om toezicht te houden. De EU is bereid hieraan deel te nemen".

Een duurzame oplossing was echter niet voldoende om vrede te brengen in de regio. "Ook de interne Palestijnse situatie moet worden aangepakt. Een grotere inspanning van beide partijen en een tweestatenoplossing zijn noodzakelijk", zei de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken.

Namens de Commissie

Benita FERRERO-WALDNER, Commissaris voor Externe Betrekkingen, vond de situatie in Gaza zorgwekkend. Ze beschreef hoe de slachtofferaantallen stegen en ook Israël was getroffen door raketten. Het enorme menselijke leed was veroorzaakt door de rakketen van Hamas en door het militair optreden van Israël, voegde ze daaraan toe.

"Het vredesproces wordt door het lijden van de oorlog opgeschort", zei ze en de oorlog had een negatieve impact op de stabiliteit in de hele regio. Er moest dan ook een onmiddellijk staakt-het-vuren worden ingelast, om humanitaire hulp in de Gazastrook mogelijk te maken. De grenzen moesten permanent worden opengesteld, in ieder geval bij Rafah. Er moest een "onvoorwaardelijk einde" worden gesteld aan de raketaanvallen van Hamas en aan het militair optreden van Israël.

De Trojka had het voorbereidend werk gedaan voor het plan van de Franse President Sarkozy, die momenteel de Veiligheidsraad voorzit. Dankzij hun diplomatie waren doorgangen tijdelijk opengesteld voor humanitaire hulp, zei de Commissaris.

Aan de wapensmokkel door tunnels tussen Egypte en de Gazastrook moest een einde worden gemaakt en de grensovergangen moesten voor humanitaire hulp worden geopend.

Op de lange termijn zou het conflict het vertrouwen tussen Israël en Palestina te zeer schenden. Daarom was het nodig de gesprekken voor een onderhandelde politieke oplossing te hervatten, zodra er een staakt-het-vuren was.

Fractiewoordvoerders

José Ignacio SALAFRANCA SÁNCHEZ-NEYRA (EVP-ED, ES) zei: "17 dagen strijd heeft alleen maar verliezen opgeleverd. Het vredesproces ligt in duigen door chaos, wraak en vernietiging". De grootste strijd, die voor de vrede, kon zo echter nooit gewonnen worden. Hij riep alle politieke fracties op de resolutie van donderdag te steunen. "Ook moeten we de Raad steunen om zo snel mogelijk tot een staakt-het-vuren te komen. De EU is een Unie van waarden en moet daarom alle zeilen bijzetten om tot een oplossing te komen", zei hij nog.

Martin SCHULZ (PES, DE) zei namens de socialistische fractie: "Dit soort debatten is moeilijk voor iedereen. Israël is onze vriend maar dat maakt het des te belangrijker om met hen over dergelijke zaken te spreken". "Israël heeft natuurlijk het recht op zelfverdediging, maar de middelen zijn volgens mij niet proportioneel", zei Schulz. Ondanks de raketaanvallen moest er toch een dialoog met Hamas gezocht worden. Internationale bemiddeling was de enige oplossing, "eventueel met een multilaterale macht waar ook moslimlanden aan deelnemen".

Annemie NEYTS-UYTTEBROECK (ALDE/ADLE, BE) van de liberale fractie pleitte ook voor een staakt-het-vuren en het openstellen van de grenzen, zodat er humanitaire bijstand kon worden verleend. "Een internationale troepenmacht is noodzaak en de EU moet daaraan meedoen", zei ze ook. "De EU moet met één mond spreken en ook de VS en de Arabische Liga moeten meewerken". Israël moest ook de situatie op de Westelijke Jordaanoever verbeteren, anders bleef Hamas sterk.

Cristiana MUSCARDINI (UEN, IT) zei: "een dialoog met terroristen moet niet worden gerechtvaardigd met burgerslachtoffers omdat dit terrorisme in de toekomst zal aanmoedigen". "De EU moet ervoor zorgen dat er humanitaire hulp op gang kan komen die ten goede komt aan zowel Israël en Palestina. De weg naar een legitieme Palestijnse staat loopt alleen via een erkenning van de Joodse staat", zei ze.

Daniel COHN-BENDIT (GROENEN/EVA, DE) van de groene fractie steunde Schulz en zei: "ik vind dat we Israël tegen zichzelf en Palestina tegen Hamas moeten beschermen. De Raad moet stoppen met het aanhalen van de banden met Israël en de Palestijnen moeten geholpen worden om tegen Hamas in opstand te komen".

Luisa MORGANTINI (EVL/NGL, IT) wees erop dat er niet alleen mensen stierven, maar ook de mensenrechten en de Europese droom van universeel respect. "We moeten begrijpen dat dergelijke acties Israël niet helpen en als morele kracht verzwakken. Wij moeten stoppen met het aanhalen van de banden met Israël", zei ze.

Bas BELDER (IND/DEM, NL) zei dat Palestina voor Hamas onvervreemdbaar islamitisch grondgebied was, en dat de beweging daarin gesteund werd door Iran. Voor Israël was in die optiek geen plaats in het Midden Oosten. Zijn conclusie luidde: "Als Europa werkelijk hecht aan het voortbestaan van de Joodse staat Israël, ligt een confrontatie met Hamas en haar bondgenoten Hezbollah en Iran in het nabije verschiet. Zijn wij bereid ons op dat sombere, zij het reële perspectief te prepareren? Want een staakt-het-vuren of tijdelijke wapenstilstand is voor Hamas en consorten slechts een adempauze in de jihad contra Israël".

Luca ROMAGNOLI (NI, IT) zei dat de grote meerderheid in het Parlement pleitte voor vrede. Er moest een internationale 'peace corridor' komen die zich zou uitstrekken over het hele Palestijnse grondgebied. Er moest een tweestatenoplossing komen; een militaire oplossing alleen zou niet werken.

Procedure: Gezamenlijke ontwerpresolutie / Debat: 14 januari 2009 / Stemming: 15 januari 2009 / Ontwerpresolutie aangenomen

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie

* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51

REF.: 20090113IPR46099