Universiteit Twente

UT benoemt dr. ir. Peter-Paul Verbeek tot hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek

UT benoemt dr. ir. Peter-Paul Verbeek tot hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek

Per 1 januari 2009 heeft het College van Bestuur van de Universiteit Twente dr. ir. Peter-Paul Verbeek benoemd tot hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de faculteit Gedragswetenschappen. De benoeming op deze persoonsgebonden leerstoel is voor vijf jaar. Verbeek onderzoekt de relaties tussen mens en techniek en de soms lastig te trekken grens tussen beide.

Peter-Paul Verbeek (1970) ontwikkelt een benadering van ethiek en van de mens die recht doet aan de toenemende verwevenheid van mens en techniek. In zijn proefschrift De Daadkracht der Dingen - over techniek, filosofie en vormgeving (2000) onderzocht hij hoe technologieën vorm geven aan menselijke ervaringen en praktijken. Dat onderzoek verbond hij met het werk van (industrieel) ontwerpers. Inzicht in de maatschappelijke rol van technologie biedt ontwerpers de mogelijkheid verantwoord met deze rol om te gaan. Deze verbinding met de ethiek heeft hij verder uitgewerkt in een aansluitend VENI-onderzoek, waarin de ethische lading van techniek centraal stond. In hoeverre kan technologie een rol spelen in de ethiek, die toch vooral een menselijke aangelegenheid lijkt? En hoe kan de ethische lading van technologieën een plaats krijgen in de ontwerpethiek?

Momenteel werkt Verbeek aan een VIDI-project dat de grens tussen mens en techniek op een andere manier problematiseert. Technologieën als implanteerbare chips, tissue engineering en biotechnologie interfereren inmiddels expliciet met de menselijke natuur. Deze ontwikkelingen roepen de vraag op waar de grens van de mens eigenlijk ligt. Volstaan de traditionele benaderingen van de mens nog wanneer mens en technologie versmelten? En welk ethisch kader kan deze ontwikkelingen begeleiden?

Verbeeks onderzoeksactiviteiten maken deel uit van het Centrum voor Telematica en Informatietechnologie (CTIT) aan de Universiteit Twente, het 3TU.Centre for Ethics and Technology en de onderzoekschool Wetenschap, Technologie en Moderne Cultuur (WTMC). Ook is hij bestuurslid van de Society for Philosophy and Technology. Verbeek is tevens directeur van de masteropleiding Philosophy of Science, Technology, and Society. Recent is hij toegetreden tot De Jonge Akademie, onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.