Gemeente Moerdijk


Nieuwjaarstoespraak burgemeester drs. W.M.J. Denie

Geachte inwoners van de gemeente Moerdijk,

Burgemeester W.M.J. Denie

In China heeft men de merkwaardige gewoonte een jaar aan het begin een bepaalde naam toe te kennen, in de verwachting dat het jaar zich wel naar de astrologie zal voegen. Zo wordt 2009 (althans vanaf 26 januari) het jaar van de Os. Wij westerlingen hebben veel meer de hebbelijkheid om op een jaar terug te kijken en dan achteraf dat jaar een naam te geven. Ik herinner me nog de Engelse koningin met haar annus horribilis. Collega Cohen had het over het jaar van de kredietcrisis. Zeker zal die ook voor Moerdijk gevolgen hebben, rechtstreeks of misschien eerder indirect, door partners uit het bedrijfsleven, die wat minder happig zijn om nieuwe projecten op te pakken of af te werken.

Maar voor mij zijn het toch heel andere dingen die 2008 bijzonder hebben gemaakt. Allereerst de geboorte van mijn en ons eerste kleinkind, maar dat is privé, en daar zal ik u verder niet mee lastig vallen.

Maar wat ons allen aangaat: op 1 juli vorig jaar ben ik geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Moerdijk. Dat houdt automatisch in dat ik tot 1 juli van dit jaar allerlei dingen voor de eerste keer in mijn leven ga meemaken. Dat ik dat op mijn tweeënzestigste nog mag zeggen, geeft mij een jeugdig en juichend gevoel. Alsof ik nog een heel leven voor me heb. Ik hoop dat dat mij ook is vergund.

Maar goed, een van de dingen die ik voor het eerst van mijn leven doe is het houden van de nieuwjaarstoespraak als burgemeester van Moerdijk. Terugkijkend op het half jaar dat ik nu hier ben kan ik alleen maar zeggen, dat het zowel mijn vrouw als mij hier steeds beter gaat bevallen. Nou geloof ik niet dat ik zon verschrikkelijk moeilijk mens ben, maar het is toch van beide kanten, van uw kant en van mijn kant bedoel ik dan; het is even aftasten geweest wat voor vlees we in de kuip hadden. Bij mijn benoeming werd mij onder andere door de Commissaris van de Koningin meegedeeld dat Moerdijk een moeilijke gemeente was. En dan bedoelde ze niet alleen de geweldige verscheidenheid aan plaatsen, dorpen en gehuchten met allemaal hun eigen belangen en hun verschillende interesses. Minstens evenzeer doelde zij op moeizame verhoudingen in de politieke sfeer.

Ik heb me schrap gezet en de sprong in het diepe gewaagd. Inmiddels heb ik al uitgebreid kennis kunnen maken met de gemeentelijke organisatie. Veel medewerkers ken ik van naam en ik weet van velen wat ze doen en bij wie ik dus moet zijn als er problemen opgelost moeten worden. Uiteraard ken ik ook de collegeleden inmiddels vrij goed. In het begin was het een beetje aftasten, geen wonder ook gezien hun wel uiterst minimale inbreng in de benoemingsprocedure. Maar ondertussen weet ik van iedereen al zon beetje wat zijn of haar manier van werken is en door de gesprekjes tussendoor ben ik ook al aardig op de hoogte van hun privésituatie.

Ik heb gemerkt dat de Moerdijkse wethouders ervaren, gedreven mensen zijn die het beste voorhebben met de inwoners van de gemeente, maar die ook steeds weer aanlopen tegen het feit dat het heel moeilijk is om ijzer met handen te breken. Alles vergt tijd, of we dat nou leuk vinden of niet!

Voor de raad geldt in principe precies hetzelfde. Misschien wel tekenend voor de goede verhoudingen is dat ik hier op uitdrukkelijk verzoek mede namens de gemeenteraad het woord voer. De raadsleden zijn enthousiaste en hardwerkende mensen die zich inzetten voor hun gemeente, voor hun inwoners. Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, maar om dan te zeggen dat de raadsleden moeilijke mensen zijn, dát gaat me veel te ver. Het is natuurlijk een gegeven dat de getalsverhouding coalitie oppositie vrijwel in evenwicht is, en daar zit hem natuurlijk de angel. Dat brengt dikwijls spanningen met zich mee. Besluiten worden doorgaans met kleine meerderheden genomen; en dat vergt ook veel fractiediscipline en weinig ruimte voor eigen, misschien afwijkende standpunten. Persoonlijk is dat niet altijd erg bevredigend, zo kan ik mij voorstellen. Maar het is mijn taak om als bruggenbouwer te fungeren, daar ben ik voor benoemd en dat beschouw ik echt als een uitdaging. Het moet toch kunnen lukken om er samen voor te gaan. Het hele gemeentelijke apparaat heeft dezelfde doelstelling: van de gemeente Moerdijk een gemeente maken waar het goed is om te wonen en te werken, waar men zich volop kan ontspannen en waar de inwoners zich thuis voelen.

Als ik in de toekomst kijk - dat hoort immers ook bij een nieuwjaarstoespraak - dan weet ik dat boven onze hoofden zich de donkere wolken van de recessie samenpakken, ik sprak daar in het begin al over. Dat is overigens niet een gemeentelijk, niet een landelijk of Europees, nee, dat is een globaal gegeven. Maar als we er samen tegenaan gaan, dan kan het niet anders of ook dat monster gaan we verslaan. Nederland is een grotendeels gezond land, met veelal weldenkende mensen en dat kan ik ook op de kleinere schaal van onze eigen gemeente zeggen. Financieel zijn we gezond, er is nog volop werk en wij zullen er als gemeente alles aan doen om dat ook zo te houden. We hebben grootse plannen voor de ontwikkeling van het oostelijk deel van onze gemeente. Binnen nu en een half jaar hopen we de diverse onderdelen op de rails te kunnen gaan zetten.
Maar ook in het midden en in het westelijk deel van de gemeente liggen de werkzaamheden niet stil. Er liggen plannen voor woningbouwprojecten, er wordt volop gewerkt aan het havenfront in Willemstad, Fort Sabina willen we restaureren en met de aanleg van fiets- kano- en wandelroutes in de Sabina-Henricapolder wordt een flinke oppepper gegeven aan zowel het toerisme als de recreatie daar.

Ik vind het erg fijn dat u, ondanks het barre weer toch in zo groten getale hierheen bent gekomen. Niet alleen vandaag, maar het hele jaar proberen onze medewerkers de wegen zo begaanbaar mogelijk te houden en mocht er onverhoopt toch iets gebeuren, dan rukken zowel politie als brandweer zo snel mogelijk uit om u uit uw benauwde positie te bevrijden. Wij zullen er alles aan doen om deze diensten zo goed mogelijk uitgerust te houden voor hun taak. Wilt u, van uw kant, er al het mogelijke aan doen om onze gemeente zo veilig mogelijk te houden? Moerdijk wordt niet veilig uit de leunstoel. Daar moet iedereen, binnen het raam van zijn of haar mogelijkheden, het nodige aan bijdragen. Ik vraag van niemand een held te zijn, dat ben ik ook niet, maar met alleen de kreet: daar moet de politie naar kijken komen we er ook niet. Iedereen kan opletten, meldingen of aangiftes doen, die brandende prullenbak kunt u ook zelf met een emmer water blussen. Want er zullen nooit genoeg hulpverleners zijn om overal onmiddellijk bij te zijn, iedereen moet op zijn manier actief zijn. Als we daar samen aan werken, wat meer verdraagzaamheid tonen tegenover elkaar en proberen te beseffen dat zowel jong als oud rechten en plichten heeft, dan kan het niet anders dan een goed 2009 worden. Een goed, gelukkig en gezond 2009 voor alle inwoners van de gemeente Moerdijk.

Dat is dan ook wat ik u allen, mede namens raad en college toewens!

Ik dank u!