Gemeente Sneek


vaststelling bestemmingsplan "theater westersingel"

Vaststelling bestemmingsplan "Theater Westersingel"

Burgemeester en wethouders maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 16 december 2008 het bestemmingsplan "Theater Westersingel" gewijzigd heeft vastgesteld. Dit plan ligt vanaf 16 januari 2009 t/m 26 februari 2009 ter inzage, bij de afdeling Ontwikkeling, Kruizebroederstraat 26.

Het bestemmingsplan "Theater Westersingel" maakt ter hoogte van de panden Westersingel 28 en 29 de bouw van een theater mogelijk. In het hoekpand Westersingel/Willemstraat kunnen kantoren of een restaurant/dagzaak worden gevestigd. Ook de aanliggende straat en gracht zijn in het plan opgenomen. Het plangebied wordt globaal be­ grensd door de stadsgracht aan de oostzijde, de Willemstraat aan de noordzijde, het perceel Nieuw Frittemahof/Frittemaschool aan de westzijde en de percelen van de bestaande woningen aan de Stationsstraat aan de zuidzijde.

Ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan zijn de volgende onderdelen gewijzigd vastgesteld. De letters A t/m K verwijzen naar bijlage A van de notitie "Ingekomen zienswijzen". De notitie is bij het bestemmingsplan gevoegd en hierin zijn de wijzigingen op de plankaart en in de regels aangegeven:

A. Plangrens

Plankaart: bestemming "Gemengde doeleinden"

* - Het plangebied is verkleind doordat de grens van de bestemming "GD" langs de perceelsgrens met de Nieuwe Hoven wordt gelegd.

Plankaart: bestemming "Verblijfsdoeleinden"

* - Langs de stadsgracht is de plangrens en de bestemming "V" met enkele meters doorgetrokken tot een afstand van 18 m vanuit het hoekpand Westersingel/Willemstraat.

B. Bebouwingsmogelijkheden aanduiding `toneeltoren' en gebied met bouwhoogte `max. 15 m'

Plankaart: bestemming "Gemengde doeleinden"

* - De begrenzingen van gebieden met de aanduiding `Toneeltoren' en met bouwhoogte `maximaal 15 m' zijn aangepast aan de wijze waarop deze gebouwen nu naar verwachting op hoofdlijnen kunnen worden gepositioneerd. Wel is daarbij een marge van 5 m gehanteerd.

Regels: bestemming "Gemengde doeleinden"

* - Onder 2c is als maximale oppervlakte binnen de aanduiding "Toneeltoren" 325 m² opgenomen (was 450 m²).

C. Bebouwingsmogelijkheden ter hoogte van de woningen Stationsstraat
1/1a en 3

Plankaart: bestemming "Gemengde doeleinden"

* - Ter hoogte van de woningen Stationsstraat 1/1a en 3 is de hoogte van de bebouwing langs de perceelsgrens teruggebracht naar 6 m (was 10 m).

D. Flexibiliteit rond aanbrengen ornamenten e.d.

Regels: bestemming "Gemengde doeleinden"

* - Als 3 is toegevoegd: Ontheffing van de bouwregels. Onder verwijzing naar 2 (Bouwregels) is een overschrijding van de hoogte met ten hoogste 2 m mogelijk gemaakt, uitsluitend indien:


* - dit wenselijk is voor een aantrekkelijke architectonische vormgeving door toevoeging van ornamenten, doorlopende gevel­ elementen of andere beperkte toevoegingen;

* - dit betrekking heeft op maximaal 10% van de oppervlakte van het desbetreffende bebouwingsdeel.

E. Bebouwingsmogelijkheden in de stadsgracht

(Voorgestelde wijziging geschrapt bij de vaststelling).

F. Afbakening begrip Evenemententerrein

Plankaart: bestemming "Verblijfsdoeleinden"

* - De aanduiding "Evenemententerrein" is geschrapt.

Regels: inleidende regels "Begripsbepaling"

* - Onder punt 16 is het begrip "evenemententerrein" vervangen door "evenementen". In de bijbehorende omschrijving is de passage "een terrein dat geschikt is voor" geschrapt. Zo resteert: "periodieke en/of incidentele manifestaties zoals sportmanifestaties, concerten, bijeenkomsten, (straat)voorstellingen, tentoonstellingen, shows, thematische beurzen en markten".

Regels: bestemming "Verblijfsdoeleinden"

* - Onder 1 is bij punt c "een evenemententerrein ter plaatse van de aanduiding op de kaart" vervangen door "evenementen".

G. Terras hoekpand Westersingel/Willemstraat
Plankaart: bestemming "Verblijfsdoeleinden"

* - Binnen de bestemming is ter hoogte van het hoekpand Wester­ singel/Willemstraat de aanduiding `Terras toegestaan' met een ster op de kaart aangegeven. Zo is de situering van het terras indicatief gemarkeerd.

Regels: bestemming "Verblijfsdoeleinden"

* - Onder 1 (Bestemmingsomschrijving) is aangegeven dat een terras uitsluitend kan worden gerealiseerd ter hoogte van de aanduiding `Terras toegestaan'.

H. Horeca in het theater

Regels: bestemming "Gemengde doeleinden"

* - Onder 1 (Bestemmingsomschrijving) is aangegeven dat horeca uitsluitend inpandig wordt toegestaan.

I. Relatie met status beschermd stadsgezicht

Regels: bestemming "Verblijfsdoeleinden"

* - Onder 1 (Bestemmingsomschrijving) is een nieuw lid toegevoegd: "behoud en versterking van de cultuurhistorische waarde van de gronden, op de kaart aangeduid binnen de "Grens gebied beschermd stadsgezicht".

J. Aanpassen toelichting

* - De tekst van de toelichting is geactualiseerd.

K. Toevoegen bijlage

* - Het hoofdstuk "Inspraak en overleg" uit het ontwerp-bestemmingsplan is, voor zover het gaat om de inhoudelijke beoordeling van de inspraak- en overlegreacties, als bijlage in het plan opgenomen.

Tevens heeft de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan besloten de mogelijke realisatie van een brug/podium in de stadsgracht uit het plan te schrappen. Dit leidt tot de volgende wijziging ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan:

Regels: bestemming "Water"

* - Onder 1 (Bestemmingsomschrijving) wordt punt a gewijzigd in: "de waterhuishouding en waterberging, grachten en singels met de bij die functie behorende andere bouwwerken, met uitzondering van bruggen en podia"

* - Onder 2 (Bouwregels) wordt onder punt a de hoogte teruggebracht tot 2 m (was 3 m).

* - Punt 3 (Ontheffing van de bouwregels) wordt geschrapt.

Tegen het besluit van de gemeenteraad kan, door degenen die een zienswijze hebben ingediend, gedurende bovengenoemde termijn beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA 's Gravenhage). Tevens kan een belang­ hebbende die kan aantonen dat hij/zij redelijkerwijs niet in staat is geweest een zienswijze binnen de periode in te dienen bij de gemeente Sneek beroep instellen bij de Raad van State. Tegen gewijzigde onderdelen kan een ieder beroep instellen bij de Raad van State.

Het bestemmingsplan Theater Westersingel treedt in werking op de dag na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen de beroepstermijn in samenhang met het beroepschrift ook een verzoek om voorlopige voor­ ziening bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend.