Gemeente Wassenaar

Opknapbeurt voor Hollands Duin
Staatsbosbeheer is inmiddels gestart om op een aantal plekken het duingebied van Katwijk en Wassenaar onder handen te nemen in het kader van het vooraf aangekondigde LIFE Duinen project. De uit te voeren maatregelen moeten leiden tot directe verbeteringen van het duingebied, zoals vernatten, verschralen en het vergroten van de dynamiek. Door de begroeiing en de voedselrijke bovenlaag op de locaties te verwijderen, komt het schone zand te voorschijn en het grondwater dichter bij de oppervlakte. Daar krijgen de vele bijzondere planten en dieren die in het pioniersstadium van de duinen voorkomen en zeldzaam zijn geworden, weer volop ruimte. Goed voor de natuur en een prachtig gezicht voor de bezoekers. Ook komt er een nieuw begrazingsgebied van 30 hectare, vlakbij de huidige begrazing in Berkheide te Wassenaar.
Deze opknapbeurt is een onderdeel van een groot landelijk duinherstelproject, het LIFE Duinen project. Tot 2010 is Staatsbosbeheer bezig om langs de hele kust in totaal 4700 hectare aan te pakken om de effecten van verdroging en verruiging van het duingebied tegen te gaan. De Europese Unie steunt met 2 miljoen Euro het project vanuit LIFE, het Financial Instrument For the Environment. De resterende 3 miljoen komen voor rekening van Staatsbosbeheer en andere partijen, onder wie de Stichting Duinbehoud en de Waddenvereniging.
Het werk blijft voor de terreinbezoekers niet onopgemerkt. Groot materieel wordt ingezet om efficiënt en zorgvuldig te kunnen werken. Rupskranen verwijderen de verrijkte bovenlaag, die vervolgens wordt afgevoerd met zandautos. Het afgevoerde materiaal krijgt na tijdelijke opslag op de plaatselijke parkeerplaats, een andere bestemming buiten het natuurgebied.
De uitvoering vindt plaats buiten het broedseizoen en de recreatief drukke periode. Zo is de verstoring van de natuur en bezoekers gering. Beperkte overlast is bij de werklocaties echter niet te vermijden. De ruiterroute in het object Berkheide zal indien nodig tijdelijk worden afgesloten. Inmiddels zijn er infopanelen geplaatst bij de werklocaties en aan de hoofdingangen van de terreinen om de bezoekers te informeren. Het LIFE Duinen project zal eind februari geklaard zijn.
Voor belangstellenden is de excursie Kom kijken hoe we het doen gepland.
Deze zal plaatsvinden op zaterdag 24 januari 2009, om 13.00 op de parkeerplaats tegenover Hotel Duinoord aan de Wassenaarseslag. Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl