GroenLinks

Kabinet dient Israëlische beschieting van hoofdkwartier UNWRA scherp te veroordelen

15 januari 2009

Vandaag werd bekend dat Israëlische troepen het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNWRA hebben beschoten. VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon is "woedend". GroenLinks eist in Kamervragen dat het kabinet deze beschieting terstond veroordeelt.

Schriftelijke vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de beschieting door Israël van het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNWRA, d.d. 15 januari 2009.


1. Kent u het bericht dat Israël vandaag (15 januari 2009) tijdens beschietingen het hoofdkwartier van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNWRA heeft getroffen? (Reuters, AFP, Website NRC, 15 januari 2009)


2. Is het u ook bekend dat de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon "woedend" is over de aanval op het UNRWA-complex, waarbij drie stafleden werden gewond?


3. Bent u met mij van mening, dat het zeer onwaarschijnlijk, dat Hamasstrijders vanuit dit hoofdkwartier van de UNWRA raketten hebben afgeschoten, of anderszins Israëlische troepen hebben bestookt en dat dit hoofdkwartier geen militair doelwit kan zijn?


4. Bent u bereid deze specifieke beschieting van het UNWRA-gebouw scherp te veroordelen en dit terstond aan de regering van Israël te laten weten?


5. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden, uiterlijk voor de regeling van werkzaamheden van de Tweede Kamer op dinsdag 20 januari a.s.