Leefbaar Rotterdam


donderdag, januari 15, 2009

Leefbaar Rotterdam presenteert onderzoek invloed Gülen in Rotterdam

Raadslid Anita Fähmel van Leefbaar Rotterdam presenteert vanavond tijdens de commissievergadering Bestuur, Veiligheid en Middelen de resultaten van haar onderzoek naar de Fethullah Gülen organisatie. Uit haar onderzoek blijkt dat Gülen wel degelijk invloed heeft in Rotterdam. Dit laatste wordt tot op heden tegengesproken door het stadsbestuur.

Fähmel heeft de invloed van de Gülen organisatie de afgelopen twee jaar meerdere keren aan de kaak gesteld in de Rotterdamse politiek. Fähmel: De acties die hierop genomen zijn, vond ik onbevredigend. Op 17 juli 2008 werd haar motie aangenomen waarin Fähmel vraagt om een onderzoek naar de invloed van Gülen in Rotterdam. Het stadsbestuur heeft dit onderzoek inmiddels afgerond, maar concludeerde dat er geen opmerkelijke zaken aan de orde zijn en dat er geen verdere actie nodig was.

Vandaar dat zij nu de tijd rijp acht om haar eigen verkennende onderzoek te presenteren: Met dit onderzoek hoop ik het tegenover iedereen aannemelijk te maken dat de Gülen-beweging wel degelijk haar invloed uitoefent in Rotterdam en dat deze invloed barrières opwerpt tegen integratie, vrijheid, onderwijs en veiligheid. Op zijn minst zijn de door mij verzamelde feiten reden om een beter onderzoek te voeren.

Het onderzoek van Fähmel bestaat uit documenten uit openbare bronnen en aan haar toevertrouwde stukken uit de organisatie zelf. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat er buitenlandse investeringen plaatsvinden in Rotterdams vastgoed waar aan de Gülen-beweging gerelateerde organisaties in gehuisvest zijn. Ook blijkt dat de Gülen-beweging een islamitisch-fundamentalistische groepering is die een belangrijke rol speelt in de islamisering van Turkije en hierbij gebruik maakt van intimidatie, discriminatie en onderdrukking.

Klik hier voor het dossier `Dossier Fethullah Gülen - Een verkennend onderzoek naar de Fethullah Gülen organisatie en haar invloed in Rotterdam'