Kantoor VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA in Gaza beschoten 15 januari 2009, Den Haag - In Gaza is een gebouwencomplex van VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA beschoten tijdens gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas-strijders.

De Verenigde Naties hebben UNRWA in 1949 opgericht. De organisatie (voluit United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) helpt Palestijnse vluchtelingen in de Palestijnse gebieden, Jordanië, Libanon, Egypte, Syrië en Irak. In Gaza zijn 5.000 medewerkers actief en UNRWA is dan ook de enige hulporganisatie die momenteel de bevolking goed kan bereiken.

Voor Unicef en andere hulporganisaties is het extreem moeilijk om toegang tot de Gazastrook te krijgen. Mondjesmaat kunnen hulpgoederen naar binnen worden gebracht en Unicef-medewerkers ter plaatse kunnen net als de rest van de bevolking het gebied niet verlaten.

Unicef meldde gisteren dan in de Gazastrook ongeveer 330 kinderen als gevolg van het geweld zijn omgekomen. Ongeveer 1.500 kinderen zijn gewond geraakt, onder meer omdat tijdens de gevechten fosfor is gebruikt. Aan Israëlische zijde zijn 4 burgers omgekomen en 220 mensen gewond geraakt.