GroenLinks

GroenLinks wil fractievoorzittersdebat over 2e steunplan voor economie

Donderdag 15 januari 2009, 13:29u - Femke Halsema
* klimaatcrisis

* kredietcrisis

* The Green Deal

GroenLinks wil fractievoorzittersdebat over 2e steunplan voor economie GroenLinks zal vandaag om een Kamerdebat vragen, dat volgende week kan plaatsvinden, over de verslechterende economische situatie, het aanvullende steunpakket waarover het kabinet vrijdag beslist en de uitvoering van de aangenomen motie Halsema-Hamer, waarin het kabinet wordt gevraagd de kredietcrisis en de klimaatcrisis in hun samenhang te bezien en met nadere maatregelen te komen die een duurzame economie ondersteunen. (Kamerstuk 31 371, nr. 64)

De economische crisis grijpt verder om zich geen, het kabinet vreest massaontslagen en neemt morgen nieuwe besluiten over extra maatregelen, bovenop het besluit om de tijdelijke regeling werktijdverkorting te verlengen tot 1 maart. GroenLinks heeft in haar plan "The Green Deal" aangedrongen op extra maatregelen om tegelijkertijd de kredietcrisis én de klimaatcrisis aan te pakken en daarvoor 5 concrete voorstellen gedaan. Wij juichen het dan ook toe dat de FNV samen met Stichting Natuur & Milieu met een groen 100.000 banen plan is gekomen. Ook zij verwijzen naar een groene New deal. Uiteraard hopen wij dat het kabinet deze plannen in haar 2e steunpakket verwerkt. Zij sluiten immers ook aan bij de motie Halsema-Hamer, die na het Kamerdebat over het 1e steunpakket, van begin december, is aangenomen. Het spreekt voor zich dat wij het 2e steunplan tijdens het debat volgende week langs deze Groene meetlat zullen leggen.

GroenLinks wil in ieder geval dat minister Bos en Donner bij het debat aanwezig zijn. Dat kan eventueel uitgebreid worden met de Ministers Van der Laan en Klink. Afhankelijk van de mate waarin het kabinet investeert in Groen bouwen en de nieuwbouw van ziekenhuizen. Wij beogen tot slot, dat dit debat op het niveau van de fractievoorzitters wordt gevoerd.

Femke Halsema
Jolande Sap
Kees Vendrik

Eerder publiceerde GroenLinks al voorstellen om de klimaatcrisis en de kredietcrisis tegelijk aan te pakken in The Green Deal.