PvdA Rotterdam


Peter van Heemst: Leuzen tegen Israel schandalig en misplaatst!

Do 15 Jan 2009 - Redactie
Peter van Heemst: Leuzen tegen Israel schandalig en misplaatst!

Hieronder volgt de bijdrage van Peter van Heemst aan het debat dat vandaag in de gemeenteraad gehouden werd over beledigingen en bedreigingen tijdens demonstraties tegen Israel.

"De leuzen tegen Israel zijn schunnig en schandalig. En in een stad als Rotterdam volkomen misplaatst. De burgemeester heeft die leuzen veroordeeld. Luid en duidelijk. Ze zijn (in zijn woorden) 'ontoelaatbaar' en de politie zal optreden tegen de personen die ze roepen. Direct als het kan of snel daarna als het moet. Zo hoort het in Rotterdam, de stad van het vrije woord. Je mag zeggen wat je wilt, maar racisme en antisemitisme horen hier niet thuis. Dan stellen we grenzen. Daar treden we dus tegen op.

Het is goed dat mijn oud-collega Geert Wilders hier is om te laten zien dat ook hij achter de Rotterdamse aanpak van burgemeester Aboutaleb staat. Het is nog beter als hij merkt dat hij in Rotterdam weinig te zoeken heeft: in deze gemeenteraad is de Rotterdamse volksvertegenwoordiging mans genoeg om zelf aan te geven welke grenzen we in onze stad stellen.

Dat de politie gaat ingrijpen is dus terecht. Vraag is wel waarom dat niet bij de eerste de beste gelegenheid is gebeurd. Daarover graag duidelijkheid.

In moskeëen is opgeroepen om geweldloos te demonstreren. Dat is goed. We hebben alle steun nodig om het leven in onze stad in goede banen te leiden. Verder overleg van de burgemeeester met moskeebesturen en andere organisaties die kunnen helpen om demonstraties goed te laten verlopen, is nuttig. Hoe worden organisatoren van volgende acties tegen de Israelische inval in de Gazastrook tijdig gewezen op hun plicht in te grijpen en op te treden als het fout gaat?

Respectvol demonstreren. Daar gaat het om. Geen haatdragend taalgebruik, geen leuzen die haat vergroten. In de Tweede Kamer heeft de PvdA dat duidelijk gemaakt door de motie van D66 te steunen: 'We moeten alert zijn op toegenomen anti-semitisme, anti-islamisme of andere vormen van discriminatie en tot vervolging overgaan.' Geen racisme of anti - semitisme dus. Geen oproep tot intifada. En ook geen selectieve verontwaardiging.

Wat fout is, is fout. Uit welke mond het ook wordt opgetekend. En daar moet in Rotterdam tegen worden opgetreden."