PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 15 Jan 2009 - Redactie
Vandaag in de Raad

De gemeenteraad sprak vandaag onder andere over Nieuw Crooswijk, demonstraties Gaza en de OV-chipkaart.

Nieuw Crooswijk
De SP maakte zich zorgen over de vertragingen in de sloop en nieuwbouw van Nieuw Crooswijk. De PvdA en andere partijen vonden dat geen paniek moet worden gemaakt. PvdA-raadslid Tom Harreman gaf aan dat uitstel geen afstel is. We moeten blijven zoeken naar mogelijkheden om vertraging te verminderen. De PvdA wil ook dat bewoners nu al kunnen uitverhuizen en dat lege woningen tijdelijk worden verhuurd. Wethouder Hamit Karakus verzekerde dat de huidige plannen worden uitgevoerd en dat paniek niet nodig is. Hij wil uitverhuizen graag mogelijk maken.

Demonstraties Gaza
De beledigende en racistische demonstraties tegen het geweld in Gaza afgelopen weekend waren reden voor Leefbaar om opheldering te vragen. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst wilde van het stadsbestuur weten of er overleg is geweest met de organisatoren van de demonstraties en waarom niet direct werd ingegrepen. Burgemeester Aboutaleb had de demonstraties zelf gezien toen hij aan het winkelen was. Hij heeft daarop contact gehad met de politie. Omdat ingrijpen op drukke plekken zoals de Koopgoot lastig, werd besloten de demonstraties op afstand te observeren. Beeld- en geluidsnamen van de demonstraties worden onderzocht op strafbare feiten.

Klik hier voor de gehele bijdrage van Peter van Heemst

Uitspraken welzijnswerker
De PvdA vindt de reactie van Leefbaar op de uitlatingen van een jongerenwerker overdreven. De jongerenwerker vertolkte deze week in de krant de gevoelens van moslimjongeren over onder andere het geweld in Gaza. Fractievoorzitter Peter van Heemst vindt dat het stadsbestuur, de politie en de Rotterdamse jongerenwerkers goed werk verrichten. Burgemeester Aboutaleb zei dat hij een goed gesprek met de jongerenwerker heeft gehad en dat hij hem heeft aangesproken op sommige uitspraken.

Khalid Yasin
De PvdA wilde van het stadsbestuur weten of de imam Khalid Yasin welkom is in Rotterdam. De imam heeft volgens zegge wel vaker extremistische uitspraken gedaan. De burgemeester stelde vooraf geen censuur toe te willen. Hij gaat uit van het principe van vrije meningsuiting. Ook verwelkomt hij het wetenschappelijk debat waarvoor hij is uitgenodigd.

OV-chipkaart
GroenLinks stelde wederom de invoering van de OV-chipkaart ter sprake. Zij wilden dat het betalingssysteem wordt aangepast. De gehele raad vroeg zich af hoe lang GroenLinks nog blijft proberen de OV-chipkaart tegen te houden. Ook wethouder Baljeu stelde dat zij zich begint te irriteren aan de houding van GroenLinks om de problemen op te blazen. De OV-kaart is een succes. Veel mensen reizen er al mee. Slechts 0,44% van de reizigers vergeet uit te checken. Dat wordt opgelost door gewenning en door het sluiten van de laatste poortjes. Het betalingssysteem zal niet worden aangepast.