Artsen zonder Grenzen


Ondanks alles medische noodhulp proberen te verlenen in Gaza-Stad

Onze medewerkers proberen hun werk te doen, al zouden ze graag meer hulp willen verlenen dan nu mogelijk is. Ze behandelen echter veel gewonden die niet bij een ziekenhuis kunnen komen, en ze voorzien klinieken en ziekenhuizen van medische voorraden.

De behoefte aan hulp in de ziekenhuizen is groot. In de nacht van 12 op 13 januari werden er bijvoorbeeld 34 gewonden binnengebracht in het Shifa ziekenhuis, het centrale ziekenhuis in Gaza-Stad; de intensive care unit draait op volle toeren. In het merendeel van de spoedgevallen betreft het ernstig gewonden met meerdere letsels, vooral aan borstkas, buik en gezicht. Alle bedden op de intensive care-afdeling waren bezet. De medische staf werkt rond de klok.

Chirurgen en mobiel ziekenhuis
Ons team is erin geslaagd het Shifa ziekenhuis te bereiken. De medische staf heeft aangegeven dringend chirurgische ondersteuning nodig te hebben. Hierop hebben we een chirurgisch team op pad gestuurd. Ook sturen we een mobiel ziekenhuis met een operatiekamer en een intensive care unit, om de capaciteit van het ziekenhuis te vergroten.

Onmogelijk je op de weg te begeven
Mensen die gewond zijn geraakt kunnen medische voorzieningen niet bereiken, want je op de weg begeven is gevaarlijk. Zo was er een vrouw, zo'n 60 jaar oud, die tijdens bombardementen op Jabalia ernstig gewond was geraakt. Haar zoon was op slag dood. De oude vrouw kroop naar huis, maar kon niet bij het ziekenhuis komen. Een Palestijnse verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen woonde bij haar in de buurt. Zij ging met een medische kit naar het huis van de oude vrouw om haar te verzorgen. De vrouw had diverse botbreuken en letsel aan haar hoofd. Eigenlijk zou ze in het ziekenhuis moeten worden behandeld. Helaas is haar verhaal exemplarisch voor vele anderen in de Gazastrook.

Thuis behandelen
Sinds 27 december, toen de aanvallen begonnen, zijn 19 van onze Palestijnse medewerkers (6 artsen en 13 verpleegkundigen) uitgerust met medische kits. Hiermee kunnen zij mensen die medische zorg nodig hebben in hun thuisomgeving behandelen, door de hele Gazastrook. Per dag behandelen zij gemiddeld 40 patiënten. Colin, verpleegkundige van Artsen zonder Grenzen: 'Het is enorm moeilijk om je over de weg te verplaatsen. Zolang de gevechten niet ophouden, kunnen we ons werk niet optimaal doen hier.'

Noden verkennen
Tot nu toe zijn we er nog niet in geslaagd de kampen van de UNRWA (de VN-organisatie die verantwoordelijk is voor de opvang van Palestijnse vluchtelingen) te bereiken. In een van deze kampen bevinden zich zo'n 2.500 mensen. Daar hebben we de artsen onder hen weten te voorzien van medicijnen en andere medische voorraden. Door de onveilige situatie is het echter niet mogelijk voor onze teams om de noden in de hele Gazastrook te verkennen. 'Het is een nachtmerrie,' vertelt Cécile Barbou, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Gaza. 'We moeten onze verplaatsingen over de weg beperken om te vermijden dat we teveel risico's nemen. Want een dode hulpverlener is voor niemand van nut.'

Januari 2009