Artsen zonder Grenzen



Chirurgisch team Artsen zonder Grenzen kan Gaza niet in

15/01/2009 17:05 -- Vanwege beschietingen en bombardementen kunnen onze teams de Gazastrook niet in, ondanks toestemming van Israëlische autoriteiten. Artsen zonder Grenzen heeft strijdende partijen daarom opgeroepen te zorgen voor een veilige toegang tot Gaza. Zo is het noodzakelijk dat de Israëlische autoriteiten een veilige grenspost voor medische staf openstellen.

Een team van 5 chirurgen van Artsen zonder Grenzen staat al een week standby in Jeruzalem, terwijl ziekenhuizen in de Gazastrook een groot tekort aan chirurgen hebben. Zo heeft het Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad twee weken geleden aan Artsen zonder Grenzen gevraagd om chirurgische steun en medische materialen. Het is tot nu toe echter niet mogelijk voor onze chirurgen om de grens tussen Israël en de Gazastrook op een veilige wijze over te steken.

Israëlische autoriteiten hebben de Erez grensovergang als enige punt aangewezen waar hulpverleners gebruik van mogen maken. Deze grensovergang bevindt zich ten noorden van Gaza-Stad, maar door de voortdurende bombardementen van het Israëlische leger is die route in de praktijk te onveilig. Zelfs tijdens de dagelijkse gevechtspauzes van drie uur wordt soms nog geschoten. Bovendien gelden de gevechtspauzes enkel voor Gaza-Stad en dus niet voor het gebied rondom Erez. Hierdoor is een veilige toegang niet mogelijk, en de Israëlische autoriteiten bieden geen enkele andere mogelijkheid.

Daarom vragen we met klem aan de Israëlische autoriteiten om ook andere grenspunten open te stellen voor hulpverleners, zoals de Kerem Shalom grensovergang waar nu enkel hulpgoederen worden toegelaten.

Al sinds het begin van de Israëlische militaire operatie op 27 december is het zeer moeilijk om noodhulp te bieden. De Artsen zonder Grenzen kliniek in Gaza-Stad is open, maar door de onveiligheid kunnen mensen nauwelijks naar medische voorzieningen, zoals onze kliniek, toekomen. Onze lokale artsen en verpleegkundigen in de Gazastrook hebben daarom medische noodhulpkits gekregen om patiënten in hun thuisomgeving te kunnen behandelen. Zo hebben zij de afgelopen twee weken meer dan 270 mensen behandeld. Daarnaast is een aantal klinieken door onze teams voorzien van medische voorraden die wij reeds in Gaza hadden opgeslagen.

`We hebben regelmatig contact met de ziekenhuizen in Gaza', zegt Cécile Barbou, medisch coördinator voor Artsen zonder Grenzen in de Gazastrook. `Hun eerstehulp- en intensive care-afdelingen zijn overbelast door de toevloed van zieke en gewonde patiënten, vooral 's nachts. De operatiekamers zijn 24 uur per dag bezet. Soms zijn er tegelijkertijd 2 operaties in dezelfde kamer. De ziekenhuisstaf is uitgeput.'

Een zending van 21 ton medische noodhulpmaterialen is onderweg. De zending bevat onder meer medicatie, medische en chirurgische voorraden en logistiek materiaal, waaronder een mobiel ziekenhuis met twee operatiekamers en een intensive care unit.