PvdA Europees parlement


Schonere landbouw door nieuwe pesticidenwetten

13 januari 2009

Het Europees Parlement heeft vandaag twee wetten aangenomen die het gebruik van pesticiden aan banden leggen en de meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen verbieden. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey vindt de wetten een goed compromis tussen milieu, gezondheid en landbouwbelangen.

"Bestrijdingsmiddelen zijn hard nodig voor de bestrijding van insecten, luizen en schimmels. Maar een aantal middelen, dat een gevaar vormt voor de gezondheid, wordt nu geleidelijk van de markt gehaald. Dat maakt de kloof tussen biologische en reguliere landbouw kleiner", aldus Corbey.

Jammer is volgens Corbey dat neurotoxische stoffen niet verboden worden: "Deze stoffen kunnen de werking van het menselijk zenuwstelsel beïnvloeden, die moet je dus niet op landbouwgewassen willen spuiten."

Corbey is wel tevreden met de aandacht voor kleine teelten: "Kleine teelten zijn gewassen die in relatief kleine hoeveelheden worden verbouwd, zoals tomaten, spruiten en tulpen. Bedrijven die bestrijdingsmiddelen produceren, richten zich op grote gewassen zoals rijst, graan en soja. Ze hebben niet altijd een belang om ook middelen voor kleine teelten op de markt te brengen. Het wordt voor lidstaten nu gemakkelijker om dit soort middelen toe te laten op de markt en de Europese Commissie gaat bekijken of er een speciaal fonds voor moet komen."

Corbey vindt het goed dat lidstaten veel vrijheid behouden om te beslissen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen: "De richtlijn bepaalt dat er bufferzones moeten komen om te voorkomen dat pesticiden in sloten terecht komen. Nederland mag zelf bepalen hoe breed de bufferzones worden. De richtlijn bepaalt ook dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de buurt van scholen en ziekenhuizen moet wordt ontmoedigd. Hoe precies, dat wordt aan de lidstaten overgelaten."