PvdA Europees parlement


Srebrenica jaarlijks herdenken - Joegoslavië Tribunaal open houden

14 januari 2009

Het Europees Parlement vraagt de lidstaten van de Europese Unie om 11 juli uit te roepen tot officiële jaarlijkse herdenkingsdag van de volkerenmoord in Srebrenica in 1995.

Volgens PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma, die daartoe namens de sociaal democratische fractie het voorstel indiende, is die herdenking in de eerste plaats een teken van medeleven en solidariteit met de nabestaanden van de slachtoffers. Velen van hen hebben, bijna 14 jaar later, nog altijd geen definitief uitsluitsel over het lot van hun verdwenen familieleden.

De moord op bijna 8000 mannen in de enclave Srebrenica, die door de VN erkend werd als genocide, is de zwaarste misdaad die in na de Tweede Wereldoorlog op Europees grondgebied begaan is. "Dit mogen we nooit vergeten", zegt Wiersma, "dat zijn we aan de slachtoffers verschuldigd." Hij benadrukt ook het grotere belang van de herdenking voor Europa. "Srebrenica heeft ons getoond hoe dicht beschaving en barbarij bij elkaar kunnen liggen. Vrede en stabiliteit vereisen voortdurende zorg en aandacht."

De motie, waarover het Europees Parlement morgen zal stemmen, betuigt erkentelijkheid voor het werk van het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag. Wiersma : "Hoewel de vijandelijkheden in Bosnië in 1995 tot een eind kwamen, is verzoening alleen mogelijk door gerechtigheid. De verantwoordelijken mogen hun straf niet ontlopen".

Na de arrestatie van Radovan Karadzic in juli 2008, zijn alleen de Servische Kroaat Goran Hadzic en de Bosnisch-Servier Ratko Mladic, de hoofdverantwoordelijke voor de genocide in Srebrenica, nog op de vlucht. Volgens het huidige mandaat zou het Tribunaal eind 2010 gesloten worden. Volgens Wiersma mag het Joegoslavië Tribunaal niet gesloten worden voordat het alle zaken heeft afgerond, inclusief die tegen Mladic. "Het mandaat van het Tribunaal moet bepaald worden door de voortgang van de zaken en niet andersom," zegt Wiersma. "Het is ondenkbaar dat het Tribunaal dicht gaat zolang er nog verdachten op de vlucht zijn."