PvdA Europees parlement


Geen vingerafdrukken van kleine kinderen in paspoort

14 januari 2009

Vingerafdrukken worden nog dit jaar in een paspoort opgenomen. Daar heeft het Europees Parlement vandaag mee ingestemd. Door de inzet van de sociaal-democratische fractie zijn er wel strikte voorwaarden in de nieuwe maatregel opgenomen.

PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt : "In de nasleep van de terroristische aanslagen van elf september 2001 heeft de Europese Commissie veel te haastig nieuwe regels voorgesteld voor een nieuw biometrisch paspoort. Dat is nodig om terroristen en criminelen beter op te sporen. Maar het is ook van groot belang dat er zorgvuldig met persoonlijke gegevens wordt omgegaan."

Vingerafdrukken van kinderen worden pas opgenomen in een paspoort vanaf 12 jaar, zo is nu vastgelegd. In het eerder voorstel was er sprake van een minimumleeftijd van 6 jaar, maar de sociaal-democraten in het Europees Parlement vonden dat veel te jong. Bozkurt : "Vingerafdrukken van kinderen in de groei veranderen nog voordurend. Het is nu volledig onduidelijk vanaf welke leeftijd vingerafdrukken echt betrouwbaar zijn. Onderzoek moet dat nog uitwijzen. Voorlopig houden we dus de leeftijd van 12 jaar aan".

Ook is bepaald dat de vingerafdrukken uitsluitend gebruikt mogen worden ter controle van het paspoort en niet van de persoon zelf. Deze gegevens mogen niet opgeslagen of uitgewisseld worden met andere overheidsdiensten.

"Het moet voor burgers duidelijk zijn wat er met hun persoonlijke gegevens gebeurt en wat de overheid ermee doet. Het was een slechte zaak geweest als douanediensten de paspoortgegevens met anderen zouden gaan uitwisselen", aldus Bozkurt.

Vanaf juni 2009 zal in 30 Europese landen (de EU plus Noorwegen, Zwitserland en IJsland) het paspoort met vingerafdrukken verplicht worden. De landen hebben drie jaar de tijd om iedereen te voorzien van zo´n paspoort.