PvdA Europees parlement


Parlementair onderzoek van gascrisis

14 januari 2009

Er moet een parlementair onderzoek komen naar de oorzaken van de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne, die na bijna twee weken nog altijd niet opgelost is. Dat zegt PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma vanmiddag in het Europees Parlement.

Hij verklaart zich enorm te ergeren aan de volstrekt tegenstrijdige verklaringen van Rusland en Oekraïne over het stopzetten van de gasleveranties aan Europa. "Het is op basis van de beschuldigingen over en weer onmogelijk om te beoordelen waar het probleem nu eigenlijk ligt. Ik wil dat het Europees Parlement de kwestie grondig uitzoekt, want dit kan ik niet aan onze kiezers uitleggen," zegt Wiersma.

Wiersma wil ook de rol van de Europese Unie bij het onderzoek betrekken. De EU heeft na een soortgelijke crisis in 2006 te weinig gedaan om herhaling te voorkomen, volgens hem. "Het Europees Parlement vraagt de Europese Commissie en de lidstaten al sinds begin 2006 om concrete maatregelen te nemen om de afhankelijkheid van slechts een paar aanvoerroutes vanuit Rusland te verminderen en de onderlinge Europese solidariteit zeker te stellen," zegt Wiersma. "Maar men is pas nu in actie gekomen toen de kraan al was dichtgedraaid."

Volgens Wiersma brengen Rusland en Oekraïne zichzelf enorme reputatieschade toe. Het Kremlin gebruikt Gazprom als politiek instrument, terwijl de energiesector van Oekraïne zeer schimmig werkt. "Beide landen hebben hun beste klant in de problemen gebracht. Ze hebben de EU hiermee zwaar geschoffeerd. Bovendien laten ze de crisis maar aanslepen, onacceptabel," concludeert Wiersma.

Eerder vandaag zei de voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, dat gerechtelijke stappen tegen Gazprom en Naftogaz, het respectievelijk Russische en Oekraïense gasbedrijf, niet zijn uit te sluiten, gezien beide bedrijven hun contractuele verplichtingen niet nakomen.