Gemeente Amsterdam


Persbericht
Datum 15 januari 2009
Kenmerk 009

Amsterdammers en ondernemers positief over organiseren van de Spelen in 2028

Zes van de tien de Amsterdammers (61%) staan positief tegenover het idee om Amsterdam kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen van 2028. De Amsterdamse ondernemers zijn nog enthousiaster, van hen staat 77% positief tegenover het idee. Dit zijn de resultaten van onderzoek dat O+S deed onder 471 Amsterdammers en 200 Amsterdamse ondernemers.

Van de Amsterdammers denkt 62% dat de stad in staat is om een dergelijk evenement tot een goed einde te brengen. Ondernemers wijken hier niet van af, van hen denkt 63% dat de stad het kan.

Amsterdammers en Amsterdamse ondernemers zijn goed bekend met het plan om de Spelen hier naar toe te halen, 61% van de inwoners en 87% van de ondernemers hebben ervan gehoord. Beide groepen zijn van mening dat het organiseren van de Spelen goed is voor het imago van de stad, de economie, het sportklimaat, de werkgelegenheid, het aanzien van Nederland en de Nederlandse economie. Ondernemers zijn daarbij wel enthousiaster dan inwoners. Van de ondernemers denkt 66% hun bedrijf in meer of mindere mate kan profiteren van de Spelen, en dat geldt met name voor horecaondernemers. Tegenstanders denken vooral dat de kosten niet tegen de opbrengsten zullen opwegen.

Vrijwilligerswerk rond de Spelen wordt door een kwart van de Amsterdammers Gezien als een beetje meedoen aan de Spelen. 17% wil misschien als vrijwilliger meewerken, mannen zijn enthousiaster dan vrouwen.

WK Voetbal 2018 naar Nederland en België
Om warm te lopen voor de Spelen zou Nederland, samen met België, ook het WK voetbal in 2018 kunnen organiseren. Van de Amsterdammers is 66% daar een voorstander van, en uiteraard is er een grote overlap tussen de voorstanders van de Spelen en die van het WK voetbal. Ook nu zijn ondernemers positiever dan de gemiddelde Amsterdammers, 86% staat positief tegenover het idee om het WK Voetbal hier te organiseren.