Gemeente Bodegraven

Hoogheemraadschap van Rijnland is gestart met regionale dijkversterking

dijkversterking.jpg
In 2007 startte het hoogheemraadschap van Rijnland een programma om alle regionale keringen binnen zijn gebied in te meten en daar waar nodig op te hogen en te verbreden. Vóór 2020 moeten alle regionale keringen voldoen aan de nieuwe, door de provincies vastgestelde veiligheidsnormen. Rijnland beschrijft alle achtergronden van het verbeteringsprogramma voor de regionale keringen in de nieuwe brochure "Waterkering en veiligheid".

Regionale keringen zijn de dijken langs sloten en kanalen, vaarten, meren en kleine rivieren (bijvoorbeeld de Oude Rijn en de Gouwe) waarlangs water uit de polders wordt afgevoerd. Deze keringen zijn minder zwaar dan de rivierdijken en kustversterking waarover de Deltacommissie de Rijksoverheid heeft geadviseerd. Door toenemende neerslag en door bodemdaling zullen ook de regionale keringen zwaarder worden belast. Doorbraak van een regionale kering veroorzaakt een plaatselijke overstroming en grootschalige verzakkingen in de ondergrond. Om ook in de toekomst de bebouwing en economische belangen in de omringende polders veilig te stellen is verbetering van delen van regionale keringen nodig.

Voor de inwoners van Rijnland betekent dit dat zij de komende jaren regelmatig inspecteurs van het hoogheemraadschap en medewerkers van ingenieursbureaus op de dijken en kaden zullen zien werken. Omwonenden zullen door middel van brieven op de hoogte worden gebracht van de onderzoeken en de verbeterwerkzaamheden die daaruit mogelijk volgen. Van februari tot en met april zullen de gebruikelijke jaarlijkse visuele inspecties van alle regionale keringen worden uitgevoerd. In het voorjaar wijst Rijnland vervolgens de meest dringende stukken aan voor verbreding en/of ophoging.

Voor actuele informatie en achtergronden bij de strategie die door het hoogheemraadschap van Rijnland wordt gevolgd om de veiligheid binnen het beheergebied te handhaven kunt u terecht op de website van het hoogheemraadschap www.rijnland.net. Daar is ook de brochure te downloaden.