CDA

Esther de Lange: Uitreisverbod kindslachtoffers Tsjernobylramp opheffen

Op initiatief van CDA Europarlementariër Esther de Lange roept het Europees Parlement op dat Wit-Rusland ook na 20 januari kindslachtoffers van de Tsjernobylramp naar het buitenland laat gaan.

Wit-Rusland heeft namelijk voor die kinderen reisbeperkingen ingesteld.

Deze kinderen komen al sinds jaar en dag naar Nederland en andere EU lidstaten om bij gastgezinnen een tijdje bij te komen van de nasleep van deze ramp. Jaarlijks worden ongeveer 30.000 Wit-Russische kinderen verwelkomd in 21 landen door gastgezinnen, vrijwilligersorganisaties zoals Stichting Rusland Kinderhulp uit het Drentse Hollandscheveld en kerken. Op 13 oktober vaardigde Wit-Rusland een decreet uit dat plotseling een halt zou toeroepen aan deze kinderreizen. Esther de Lange: "Mede dankzij druk vanuit de EU en van minister Verhagen is het uitreisverbod tijdelijk opgeheven, zodat de kerstvakantie toch kon doorgaan. Voor nà 20 januari, wanneer de reisbeperkingen weer van kracht zullen zijn, is echter nog niets geregeld."

Esther de Lange, CDA woordvoerder binnenlandse zaken en migratie, roept het Tsjechische voorzitterschap op om met de Wit-Russische autoriteiten te onderhandelen over een akkoord met de EU lidstaten. "Het is nu de hoogste tijd om de tijdelijke opschorting om te zetten in een structurele, EU-brede oplossing, zodat de Wit-Russische kinderen en de Europese gastgezinnen een volgende keer niet langer in spanning hoeven te zitten of hun reis wel kan doorgaan."

Esther de Lange: +32 2 284 5954 / +31 6 46 76 01 56
---