Nieuw-Vlaamse Alliantie


Belgisch strafrecht nog meer onder vuur (15/01/09)

De N-VA vraagt een globale hervorming van het strafrecht in België. Met de recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in de zaak Taxquet staat de werking van justitie opnieuw in de belangstelling. Het kan echter nog erger worden wanneer ook rekening wordt gehouden met de veeleer onopgemerkte uitspraak van het EHRM in de zaak Salduz, aldus N-VA-Kamerlid Els De Rammelaere.

Met het arrest Salduz (een zaak tegen Turkije) geeft het EHRM een nieuwe interpretatie van het recht op bijstand van een advocaat. Op 27 november 2008 besliste het Hof immers dat, om het recht op een eerlijk proces praktisch en effectief te houden, een verdachte toegang tot een advocaat moet hebben vanaf de eerste ondervraging door de politie. Een beperking op die regel kan alleen als er daarvoor dwingende redenen zijn, en dan nog enkel als die dwingende redenen de rechten van verdediging niet op buitensporige mate inperken. Deze uitspraak zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de Belgische rechtspraak. Het Hof van Cassatie erkent namelijk het recht op de bijstand van een advocaat voor de politie of de onderzoeksrechter niet.

Na de perikelen met de B.O.M.-wet en de op losse schroeven staande assisenprocedure zet het arrest Salduz het Belgische rechtssysteem nog meer onder druk. Het is overigens volstrekt onduidelijk hoeveel strafzaken besmet zijn door dit arrest. Wellicht is de impact bijzonder groot.

Volgens N-VA-Kamerlid Els De Rammelaere bewijzen de diverse rechterlijke uitspraken dat er nogal wat gaten in ons strafrecht zitten. Het is onbegrijpelijk dat Justitie niet geanticipeerd heeft via wetgevend werk. De gevolgen laten zich raden zoals de affaire over de bijzondere opsporingsmethoden aantoont.

De N-VA vindt het daarom tijd worden voor een globale aanpak van de strafrechtprocedures zodat we niet om de haverklap naar noodwetgeving moeten grijpen. In dit globale debat pleiten wij onder meer voor het invoeren van een algemene regel zodat schendingen van vormvoorschriften niet meer tot vrijlatingen leiden wanneer noch het openbaar belang noch de belangen van de verdachte geschaad worden, aldus Els De Rammelaere.

Auteur:
Els De Rammelaere
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be