Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Waterschap knapt oevers in Hoograven op

15 januari 2009 - De oevers van een aantal waterpartijen in de Utrechse wijk Hoograven, langs het Kastelenplantsoen en de Musketierlaan, zijn aan een opknapbeurt toe. Omdat de wateren omgeven zijn door groenstroken en aansluiten op het ecologisch netwerk van de gemeente Utrecht, gaat het waterschap waar mogelijk natuurvriendelijke oevers aanleggen. Waar dat niet kan worden nieuwe, houten, beschoeiingen gemaakt. De werkzaamheden starten rond 21 januari en duren ongeveer vier weken.

Natuurvriendelijke oever

Een natuurvriendelijke oever is een geleidelijk aflopende waterkant, met een houten bescherming die net onder het wateroppervlak is geplaatst. Zo wordt de oever beschermd tegen afkalven, maar onstaat ook een strook ondiep water waarin allerlei waterplanten kunnen groeien en waar het goed toeven is voor allerlei (water)-dieren. Veel waterplanten hebben een zuiverende werking en zijn dus behalve mooi ook nog eens goed voor de kwaliteit van het water.

Werkzaamheden oevers

Het opknappen van de oevers wordt uitgevoerd door aannemer gebr. Van Bemmel. Het gaat in totaal om 750 meter oevers van de waterpartijen langs het Kastelenplantsoen en de Musketierlaan. Op de meeste plekken worden natuurvriendelijke oevers aangelegd, die worden afwerkt met een floramat. Dit is een één meter brede mat van kokosvezel waarin een verscheidenheid aan voorgegroeide planten zit. Door het leggen van een floramat is de oever direct beschermd en snel weer mooi begroeid. Op een aantal plaatsen, waar onder andere door te weinig zonlicht een natuurvriendelijke oever niet mogelijk is, wordt een houten beschoeiing geplaatst.