Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Baggeren watergangen Vleuten en Haarzuilens

15 januari 2009 - Zodra de vorst uit de grond is gaat aannemersbedrijf Verduijn BV uit Kamerik, in opdracht van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de watergangen in Vleuten en Haarzuilens (polder Vleuten) baggeren. Voorafgaand hieraan start de aannemer met de aanleg van een tijdelijk baggerdepot aan de Hamlaan.

De werkzaamheden duren zeven maanden en vormen het laatste deel van een groot project, waarbij alle watergangen in de polders Harmelerwaard en Vleuten zijn gebaggerd. In dit deel gaat de aannemer in totaal 11.000 kuub bagger verwijderen.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van sloten en rivieren verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Hierdoor worden sloten en rivieren steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen het gevolg zijn. Een ondiepe watergang kan ook minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen.

Werkwijze

Bij het baggeren maakt de aannemer gebruik van een zuigboot. Deze boot transporteert de specie via persleidingen naar een nabij gelegen baggerdepotdepot nabij de Hamlaan. Door gebruik te maken van het depot wordt overlast van transport tot een minimum beperkt.

Locatie baggerdepot

Het tijdelijke depot aan de Hamlaan wordt speciaal aangelegd voor de berging van het slib uit de watergangen in Vleuten en Haarzuilens. De aanleg duurt 3 tot 4 weken.

De locatie van het depot is in nauw overleg met archeologen tot stand gekomen. Vlakbij de locatie bevindt zich namelijk een grote archeologische vindplaats met resten uit voornamelijk de twaalfde en dertiende eeuw.

Informatie

Iedereen die aan een watergang woont die gebaggerd gaat worden, krijgt voor de aanvang van de werkzaamheden een brief in de brievenbus. Verder staan er berichten op de gemeentepagina in De Brug en op de websites van de gemeente (www.utrecht.nl/vleutendemeern) en het waterschap www.destichtserijnlanden.nl.
Op de site van het waterschap staat ook uitgebreide achtergrondinformatie over baggeren, richtlijnen voor natuurbewust baggeren en een overzichtskaart met de precieze baggerlocatie.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben over de uitvoering van het project dan kunt u contact opnemen met Marlous Vonk van het waterschap, telefoon (030) 634 58 07.