Gemeente Utrecht

Meeste Utrechtse kinderen zitten goed in hun vel

Uit de Jeugdmonitor 2007-2008 blijkt dat het op veel fronten goed gaat met Utrechtse kinderen. De Jeugdmonitor Utrecht is dit jaar voor het eerst afgenomen op het basisonderwijs. Bij eerdere versies van de Jeugdmonitor werden vragenlijsten afgenomen op het voortgezet onderwijs. Een overgrote meerderheid van de kinderen ervaart zijn of haar gezondheid als (heel) goed. Ook emotioneel zitten de meeste leerlingen goed in hun vel. Niet alle resultaten zijn positief. Zo geeft een kwart van de leerlingen aan dat zij het thuis niet altijd naar hun zin hebben. Ook een kwart van de leerlingen voelt zich op school, en onderweg van en naar school, wel eens onveilig.

De Jeugdmonitor is een belangrijke informatiebron voor de gemeente Utrecht en organisaties in de stad. Op 32 Utrechtse basisscholen beantwoordden leerlingen uit de groepen 7 en 8 vragen over hun gezondheid, gedrag, leefstijl en welzijn.

Opvallende uitkomsten zijn:


* Bijna 70% van de kinderen ervaart zijn of haar buurt als een leuke buurt om in te wonen. 40% vindt niet dat er genoeg te doen is voor kinderen van hun leeftijd. Meisjes vinden dit vaker dan jongens (42% versus 37%).

* Bijna 40% van de 11- en 12-jarige leerlingen heeft al eens alcohol gedronken. Het is opvallend dat 5% van de ondervraagde leerlingen aangeeft thuis alcohol te mogen drinken en dat 12% niet weet of dit thuis mag. Uit de cijfers blijkt dat Nederlandse kinderen vaker thuis alcohol mogen drinken (7%) dan allochtone kinderen.

* Utrechtse kinderen hebben relatief vaak vriendjes of vriendinnetjes met een ander geloof (73%) of een andere huidskleur (82%).

* 99% van de allochtone leerlingen spreekt Nederlands met zijn of haar vrienden (waarvan 7% gecombineerd met een andere taal). Thuis wordt minder Nederlands gesproken, 32% spreekt er geen Nederlands. Vooral Turkse leerlingen spreken alleen Turks met hun ouders (54%).
* 86% van de leerlingen ontbijt vijf keer of meer per week. 60% van de kinderen eet niet elke dag groente of fruit.

* 72% van de kinderen is lid van een sportvereniging, 80% sport minimaal één uur per week. Turkse en Marokkaanse meisjes sporten relatief weinig.
* Bijna 20% van de kinderen heeft thuis te maken met een langdurig ziek of verslaafd familielid.

De gemeente gaat op basis van de uitkomsten het huidige (jeugd)beleid aanpassen of nieuw beleid ontwikkelen in samenwerking met organisaties in de stad. Omdat de resultaten zo nuttig zijn, blijft de gemeente doorgaan met de Jeugdmonitor. Het ene jaar voor het basisonderwijs en het andere jaar voor het voortgezet onderwijs.




Gemeente Utrecht