Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

donderdag 15 januari 2009

Spanjaardstraat en Sliksteeg voelen zich ondergesneeuwd door bovenmatige aandacht voor de Achterdam

Hoort bij: uit de fractie door Matt Delahaij om 9:51 uur

Het buurtinitiatief Spanjaardstraat, Sliksteeg en omgeving heeft in oktober, tijdens een bijeenkomst in de Eenhoorn, een manifest uitgebracht. Bij de bijeenkomst waren zowel de wijkagent, het afdelingshoofd van de Alkmaarse politie, topambtenaren verantwoordelijk voor stadsontwikkeling en beheer, als de burgemeester aanwezig.

Je zou zeggen, met zo'n gezelschap worden de koppen bij elkaar gestoken en wordt met enkele simpele ingrepen de situatie sterk verbeterd. Dat is niet gebeurd.

De eisen die in dit manifest zijn neergezet zijn geen van allen verwezenlijkt, noch laat het zich aanzien dat er stappen worden ondernomen deze eisen in te willigen. Eisen klinkt als harde taal. De eisen zijn allerminst hard. Het zijn eerder makkelijk te realiseren voorstellen.

Naar het liet aanzien hadden enkele buurtbewoners bedenkingen tegen de beweegbare palen op strategische plekken in de buurt. Inmiddels lijken deze bezwaren verdwenen. Blijkbaar is het nodig dat er eerst een motie moet worden ingediend voordat het systeem in beweging komt. Dit is eigenlijk nodeloze tijdverspilling. Een opdracht vanuit het stadskantoor en klaar is kees. Zo werkt het blijkbaar niet.

BIJLAGE

BRIEF BUURTINITIATIEF SPANJAARDSTRAAT/SLIKSTEEG E.O.

De Achterdam was ooit een gezellig straatje met woningen, winkels, galerieen en zelfs een muziekcentrum waar we als buurt met nostalgie aan terugdenken.
Zelfs toen er slechts enkele ramen voor prostitutie in gebruik werden genomen was er nog nauwelijks sprake van overlast. Echter, het oorspronkelijke aantal âprostitutie-ramenâ breidde zich langzamerhand uit met een explosieve toename in de laatste 5 jaar naar 124 ramen en is niet meer te vergelijken met de hedendaagse situatie.

De overlast zoals wij die nu ondervinden is grotendeels gerelateerd aan de Achterdam in combinatie met de directe aanwezigheid van horeca, coffeeshop en een supermarkt die tot laat open is. Deze combinatie van factoren is een ideale broedplaats voor randfiguren die dan ook steevast rondhangen in het gebied rond de Achterdam.
Kort gezegd bestaat de overlast o.a. uit het in het openbaar dealen en gebruiken van harddrugs, parkeeroverlast en lawaai etc. etc. We zullen hier op dit moment niet verder over uitwijden; een lijst hiervan is reeds bekend bij de politie die onze klachten serieus heeft genomen en tot actie is overgegaan.

De buurtbewoners zijn echt wel iets gewend en beseffen best dat wonen in de binnenstad een levendiger omgeving met zich meebrengt.

De grens is NU echter bereikt.

Dat er naast SOS een bewonersgroep is opgestaan die de huidige situatie meer dan zat is zegt alles over wat er aan de hand is.

Het besluit van juni 2007 om de Achterdam als prostitutiegebied te handhaven heeft heel veel bewoners zeer teleurgesteld.

Gezien de feiten die nu boven tafel zijn gekomen kan de politiek niet langer om de realiteit heen; zij kan niet anders als haar besluit van juni 2007 herzien.

Met alle respect; er wordt voornamelijk gesproken over de mensenhandel en het welzijn van de op de Achterdam werkzame dames. Natuurlijk is dat heel belangrijk, maar wij voelen ons als bewoners in de kou gezet.

Als de situatie niet verandert en het huidige beleid wordt gecontinueerd, is dit een reden voor een groep bewoners om naar een andere woning om te zien.
Aan wie zij verkopen maakt ze onderhand niet meer uit. Het reeele gevaar ligt op de loer dat de buurt zal verpauperen en mogelijk erger.
Dat moet je toch niet willen.

Uiteraard zijn we blij dat er extra verlichting is aangebracht, toezichtcameraâs zijn geplaatst en (hang-)bankjes zijn verwijderd van De Dijk.

Dit is jammer genoeg niet voldoende, ter aanvulling voor overlastbestrijding op korte termijn stelt het âBuurtinitiatief Spanjaardstraat/Sliksteeg en omgevingâ voor:


-Een camera die beter zicht heeft op de Kooltuin aangezien het zicht nu wordt belemmerd door bomen


-plaatsing cameraâs op de Spanjaardstraat en op de pleintjes gelegen aan de Mosterdsteeg

-neweegbare palen op

*ingang Torenburg bij de kruising Herenstraat/Dijk/Kooltuin
*ingang Spanjaardstraat bij kruisingSpanjaardstraat/Wageweg
*ingang Torenburg bij driesprong Torenburg/Dirk Duivelsweg/Wageweg


*Voor deze beweegbare palen zouden pasjes beschikbaar moeten worden gesteld voor belanghebbenden. De palen zouden bijvoorbeeld na 20.00 uur omhoog kunnen en op donderdag om 21.00 (in verband met bedrijf Hoogakker).


-Tweerichtingsverkeer straten Sliksteeg/Spanjaardstraat handhaven en tweerichtingsverkeer instellen op Torenburg.

Het college van B&W vindt, wij citeren: âdat Alkmaar een leefbare stad moet zijn waar iedereen zich veilig voeltâ.

HET BUURTINITIATIEF SPANJAARSTRAAT/SLIKSTEEG EN OMGEVING