Socialistische Partij

SP Alkmaar :: Weblog

donderdag 15 januari 2009

Vredesplatform en Alkmaar hebben al een langdurige relatie

Hoort bij: dagelijkse werkelijkheid door Matt Delahaij om 8:52 uur

Het vredesplatform is vorige week nieuw leven ingeblazen. Sinds de Amerikaanse invasie in Afghanistan is het Vredesplatform al actief. Kerken, IFOR, Groen Links, Internationale Socialisten en SP hebben elkaar daar op het punt van de vrede gevonden. Sommige aanwezigen van toen kenden elkaar al veel langer. Zij hebben ook vorm gegeven aan het eerste vredesplatform in Alkmaar.

Het grijze verleden
Alkmaar is geen stad waar mensen actief zijn om de actie zelf. Er moet iets op het spel staan. Als er dan ook iets op het spel staat dan worden tegenstellingen aan de kant gezet en de koppen bij elkaar gestoken. In 1982 werd het noodzakelijk de handtekeningenacties tegen de kruisraketten vorm te geven. Pax Christi, InterKerkelijk Vredesberaad, IFOR, CPN, PSP, PvdA, PPR en FNV hebben toen in gezamenlijkheid vorm gegeven aan het platform.

Nieuw elan
Na de aanval op the twintowers in New York kreeg de regering Bush een rode waas voor de ogen. Het waren toen Groen Links en de SP die de koppen bij elkaar staken. De oorlog in Afghanistan werd een belangrijk actiepunt. De dreigende invasie in Irak werd een tweede hoofdonderwerp. Mient Jan Faber, de grote man van het IKV ten tijde van de kruisraketten, was voorstander van deze invasie. Zijn visie was volgens andere vredesactivisten te beperkt. Te veel geredeneerd vanuit het westers wereldbeeld.

Waarom Irak nooit kon slagen
Tijdens een van de eerste vergaderingen in 2002 verwoordde een van de deelnemers zijn motivatie als volgt.

Er zijn anderhalf miljard moslims op deze wereld. Een aanval op Irak en op de stad Bagdad zal door Sadam Hoessein als een aanval op de islam worden genoemd. Velen van deze moslims zullen vergeten zijn dat Sadam Hoessein ooit de Islam heeft bestreden.
Tien procent van de moslims zal zich persoonlijk aangesproken voelen. Dat zijn honderdvijftig miljoen mensen. De rest van de moslims zullen dit wereldwijd afdoen als een van de vele politieke gebeurtenissen.

Van deze hondervijftig miljoen mensen zal tien procent zich persoonlijk beledigd voelen, de rest vindt dat te ver gaan.

Van deze vijftien miljoen mensen zal tien procent zeggen dat de islamitische wereld moet ingrijpen. De rest zal vinden dat dit te ver gaat. Van deze mensen zal tien procent vinden dat ze zelf iets moeten doen. De rest krabt hierbij achter de oren.

Van deze anderhalf miljoen mensen zal tien procent zeggen dat het een jihad is en dat zij willen sterven in de strijd. De rest vindt dat je dan wel heel grote woorden gebruikt.

Van deze honderdvijftigduizend mensen zal tien procent een zelfmoordaanslag willen plegen. De rest vindt dat nou niet de juiste manier om een jihad vorm te geven.

Van deze vijtien duizend mensen zal tien procent daadwerkelijk zo'n aanslag voorbereiden en plegen.

Deze vijftienhonderd mensen zullen zo'n aanslag voorbereiden en hebben daar per aanslag vijf personen voor nodig.

Dat zijn 300 cellen en driehonderd aanslagen. Elke aanslag zal vijf jongeren zo ver brengen dat zij ook een aanslag willen plegen. Dat zijn vijftienhonderd aanslagen. Elke aanslag zal minimaal tien mensen het leven kosten. Als er elke week een aanslag plaatsvindt, betekent dit dat de inval in Irak ons de komende 28 jaar opzadelt met zelfmoordaanslagen waarbij minimaal honderdvijftig duizend onschuldige mensen om het leven komen. Elke volgende militaire ingreep zal een vergelijkbaar gevolg hebben.

Deze voorspelling uit 2002 is helaas meer dan uit gekomen. Het westen grijpt in, de bevolkingen van het Midden Oosten (inclusief Israel) , het Indisch schiereiland en Indonesie betalen de tol.

Afghanistan een onzeker avontuur
Hoe meer we weten van Afghanistan, hoe meer we weten dat Afghanistan niet bestaat. Het is de naam die aan een gebied is gegeven. Het gebied is een bufferzone waar meerdere volken wonen. Elk volk kiest voor haar eigen mensen. Het land Afghanistan is hierbij een loos begrip. Elk volk realiseert zich dat macht over het gehele gebied economische voorspoed voor de eigen groep betekent. Wie de macht heeft zal baantjes toespelen aan zijn eigen mensen. Deze volken gedragen zich cultureel zoals we dat uit het verleden kennen van keltische clans. Het grensgebied in Pakistan is feitelijk een Afghaanse enclave die ten tijde van de Brits-Chinese opiumoorlogen in de negentiende eeuw door de Afghaanse koning voor honderd jaar in protectoraat aan de Britten is uitgeleend. Een onherbergzaam gebied, alleen toegankelijk vanuit Afghanistan. De Taliban, die afkomstig is uit dat gebied, hebben deze overeenkomst met Pakistan voor 100 jaar verlengd en garandeerden zich van een veilige vluchthaven. Afghanistan is een gebied waar elke clan die de macht heeft automatisch bestreden wordt door een tijdelijk verbond van de andere clans. De Taliban werd niet bestreden omdat zij Taliban was, maar omdat zij aan de macht was. De huidige regering is met een zelfde lot bezegeld.

Palestijns conflict is niet met geweld op te lossen Het reele gevaar dat onder Hamas de Gaza een magneetfunctie heeft voor extremisten uit diverse landen is groot. Door isolatie en economische wurggreep heeft Israel de bevolking van de Gaza in de armen van de Hamas gedreven. Door geweld te gebruiken tegen Hamas versterkt zij haar aanhang onder met name de jongeren in de Gaza. Elke extra dag dat het geweld voortduurt betekent dat de bedreiging voor de inwoners van Israel groter wordt en dat het directe leed aan de inwoners van de Gaza nog verder de grens van het absoluut ontoelaatbare overschrijdt. De kinderen van vandaag die onder dit geweld opgroeien in de Gaza, zullen dusdanig getraumatiseerd zijn dat zij vol wrok de volgende generatie Hamasstrijders zullen voortbrengen.
De onmacht die dit buiten de grenzen van Israel en de Gaza oplevert, onder met name islamitische jongeren, zal een gelijksoortig effect opleveren.