Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Ambassadeurs van de Vrijheid 2009 bekend

Voicst, Ellen ten Damme & Isis en Typhoon & friends gaan op 5 mei langs 13 Bevrijdingsfestivals

Voicst, Ellen ten Damme & Isis en Typhoon zijn door het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid 2009. Voor het 19e jaar gaan verschillende artiesten op bevrijdingsdag, de dag van de vrijheid, per defensiehelikopter de Bevrijdingsfestivals bezoeken. Met het motto 'Vrijheid maak je met elkaar' roepen de Ambassadeurs de festivalbezoekers op om zich in te zetten voor vrijheid. De Ambassadeurs brengen natuurlijk hun eigen versie van het Lied van de Vrijheid ten gehore.

De 13 Bevrijdingsfestivals zijn elk jaar goed voor meer dan 750 duizend bezoekers met ruim 250 bands op een 40-tal podia. Daarmee zijn de Bevrijdingsfestivals het grootste eendaagse culturele evenement in Nederland. In 2008 ontvingen zij samen met het Nationaal Comité de Grand Prix 2008 van de evenementenprijzen omdat de festivals qua omvang, geschiedenis en uitstraling een bijzondere positie innemen.

Rockend trio
Het rocktrio Voicst: "Als Ambassadeurs van de Vrijheid willen wij laten zien hoe je met een open blik naar de wereld kan kijken en verschillende perspectieven naast elkaar kunt zetten. Vrijheid voor ons is om te kunnen zeggen en doen wat je denkt met respect voor anderen." Je kunt deze Ambassadeurs zien op de Bevrijdingsfestivals in Zwolle, Assen, Groningen en Leeuwarden.

Gewaagde combinaties
Ellen ten Damme en Isis staan tijdens de Bevrijdingsfestivals voor het eerst samen op het podium; speciaal voor 5 mei gaan ze een unieke samenwerking aan. Zij willen de bezoekers meegeven dat 'we op 5 mei onze vrijheid vieren en realiseren dat deze niet vanzelfsprekend is.' En Ellen en Isis willen aan de bezoekers vragen 'Durf jij vrij te zijn?' De singersongwriter-achtige performer Ellen Ten Damme staat samen met Isis, met een plek in de top 10 van beste vrouwelijke dj's wereldwijd, op het podium tijdens de Bevrijdingsfestivals Limburg- Roermond, Wageningen, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Rapper Typhoon treedt tijdens de Bevrijdingsfestivals samen op met zijn vrienden Sticks & Rico, Blaxtar en Neske Beks in Haarlem, Vlissingen, Den Bosch en Almere. Typhoon vindt het een eer om Ambassadeur van de Vrijheid te zijn. 'Vrijheid is voor mij grenzen overstijgen. Als we onze beperkingen kunnen omzetten in mogelijkheden, zullen we de vrijheid die we nu hebben meer waarderen en vergroten.'

Bevrijdingsfestivals
De dertien Bevrijdingsfestivals, in alle provincies en de hoofdstad, worden in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei georganiseerd. De festivals zijn gratis toegankelijk en er is van alles te beleven op muzikaal en cultureel gebied. Het draait deze dag niet alleen om feestvieren, maar ook om met elkaar aan de slag te gaan voor de vrijheid. Bezoekers worden uitgedaagd hun steentje bij te dragen, geef 5 minuten voor 5 mei onder meer op het Plein van de Vrijheid. Daar draait het om thema's als (on)vrijheid, democratie en mensenrechten. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft vier NGO-partners die vanuit hun eigen invalshoek aan vrijheid werken. Tijdens de Bevrijdingsfestivals staan VluchtelingenWerk Nederland, Cordaid / Mensen in Nood, War Child en Amnesty International samen met de Ambassadeurs van de Vrijheid stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Vrijheid maak je met elkaar! Meer informatie op: www.bevrijdingsfestivals.nl.