Socialistische Partij

SP roept gedeputeerde ter verantwoording over voortdurende problemen met busvervoer

15-01-2009 * Omdat de klachten over de nieuwe dienstregeling sinds 14 december 2008 blijven binnenstromen, heeft de SP de onderstaande schriftelijke vragen aan het college gesteld. Opmerkelijk is dat gedeputeerde Cornelis Mooij (VVD) in een reactie aan Provinciale Staten ontkent iets te kunnen doen aan de gesloten wachtruimte in Den Helder, terwijl hij aan de Helderse wethouder Hienkens een toezegging heeft gedaan. De SP wil nu van hem weten hoe dit zit en bovendien wat de provincie gaat doen om de problemen op te lossen die vele busreizigers in Noord-Holland Noord dagelijks ondervinden.

Het Noordhollands Dagblad, editie Den Helder, van 3 januari 2008 maakt onder de kop Texelganger bij treinvertraging uur in kou op Helders busstation melding van problemen met het openbaar busvervoer in Noord-Holland noord. Het artikel luidt als volgt:

De vertrektijden op station Den Helder van buslijn 33 naar de Texelse boot moeten worden teruggedraaid naar die uit de oude dienstregeling van vóór 14 december. Anders staan bij vertragingen op het traject Alkmaar-Den Helder tientallen treinreizigers bij aankomst in de marinestad een half uur of uur in de kou, omdat zij hun overstap op de bus naar Texel missen. Dat stellen reizigersorganisatie Rover, Samenwerkende Bonden voor Ouderen plus FNV-bondgenoten in een brief aan de provincie en busvervoerder Connexxion. Door het vervroegen van de vertrektijden voor buslijn 33 op station Den Helder met twee minuten, blijkt de bus in de praktijk net weg te zijn bij treinvertraging. De organisaties dringen ook aan op betere communicatie tussen NS en Connexxion, zodat bij eventuele treinvertraging chauffeurs een seintje krijgen om even te wachten.

De SP spreekt haar bezorgdheid uit over deze situatie. Dit voorval staat niet los van andere problemen die zijn ontstaan met ingang van de nieuwe dienstregeling per 14 december 2008. Wij hebben hierover inmiddels al veel klachten ontvangen.

Vragen


1. Bent u op de hoogte van deze problematiek?

2. Op welke datum heeft u de in het krantenartikel genoemde brief ontvangen?
3. Wanneer kunnen de schrijvers van deze brief van het college een inhoudelijk antwoord verwachten?
4. Wat gaat u voor maatregelen nemen om de dienstregeling van bus 33 weer goed aan te laten sluiten op die van NS en TESO?
5. Hoeveel klachten over het openbaar vervoer in Noord-Holland noord heeft de provincie tussen 14 december 2008 en 8 januari 2009 ontvangen?
6. Hoeveel klachten over het openbaar vervoer in Noord-Holland noord heeft de concessiehouder tussen 14 december 2008 en 8 januari 2009 ontvangen?
7. Bent u bereid de problemen en klachten uit eigen initiatief te bundelen en te bespreken in de commissie WVV? Zo nee, waarom niet?
8. Op vragen van de SP d.d. 26 november 2008 over het sluiten van de wachtruimten in Den Helder en Alkmaar antwoordt u op 16 december 2008 "geen mogelijkheden te zien" om samen met de concessiehouder te bekijken of het mogelijk is om de met sluiting bedreigde wachtruimten toch open te houden na 14 december 2008, zoals de SP u gevraagd had. In de media zijn echter berichten verschenen dat u toch bereid bent om iets te doen. Volgens het Noordhollands Dagblad van 16 december 2008 heeft u namelijk een toezegging gedaan aan de Helderse wethouder voor verkeer en vervoer Hienkens. Het artikel luidt als volgt.

Toch wachtruimte Helders busstation
Er komt toch een overdekte wachtruimte voor passagiers bij het busstation in Den Helder. Wethouder Cor Hienkens heeft die toezegging gekregen van de verantwoordelijke provinciaal gedeputeerde voor verkeer, Mooij. De provincie is namelijk opdrachtgever van vervoerder Connexxion en draait ook op voor de kosten van zo'n wachtruimte. Donderdag bezoeken ambtenaren van de provincie, samen met medewerkers van Connexxion, het busstation om te bezien waar er plek is voor een wachtlokaal. Volgens Hienkens wordt dat op zichzelf al een puzzel, gezien de weinige ruimte die er is op het terrein. Onzeker is ook nog of de ruimte verwarmd zal worden.

a. Is dit juist? Met andere woorden: heeft u deze toezegging aan wethouder Hienkens gedaan? b. Zo ja, waarom heeft u Provinciale Staten hierover niet geïnformeerd en schrijft u zelfs op 16 december 2008 nog dat u géén mogelijkheden ziet om het probleem op te lossen? c. Zo nee, kunt u verklaren waarom het Noordhollands Dagblad melding maakt van uw toezegging aan de wethouder en wat heeft u inmiddels gedaan om dit kennelijke misverstand recht te zetten? d. Wat is de stand van zaken m.b.t. de heropening van de wachtruimte in Den Helder? e. Wat is de stand van zaken m.b.t. de heropening van de wachtruimte in Alkmaar?