GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europees Parlement roept op tot terugtrekking Israël uit Gazastrook

Straatsburg, 15 januari 2009 - Het Europees Parlement roept vandaag op tot een onmiddellijke en permanente wapenstilstand in de Gazastrook, waarbij Hamas stopt met het afvuren van raketten en Israël zijn troepen terugtrekt. Volgens Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) toont het Europarlement dat de Europese Unie, in tegenstelling tot Nederland, een serieuze bemiddelaar in het conflict kan zijn.

Lagendijk: "Zelf had ik de kritiek op het voortdurende geweld sterker geformuleerd, maar ik ben blij dat het Europarlement toch een standpunt heeft ingenomen. We scharen ons niet blindelings achter één van beide partijen en spreken duidelijk onze afkeer uit van het treffen van VN- en burgerdoelen. Daarmee steunt het Europees Parlement de bemiddelende rol die de EU zou kunnen spelen. Kritiekloze bondgenoten van Israël, die het geweld van één kant vergoelijken, plaatsen zich bij voorbaat buiten spel".

Het Europees Parlement eist ook dat Israel zich eindelijk aan het internationaal recht en het internationaal humanitair recht gaat houden. Dat betekent in de eerste plaats geen verboden wapens als fosforgranaten, geen collectieve bestraffing van de inwoners van de Gazastrook en geen aanvallen op burgerdoelen.

"De al achttien maanden durende blokkade voorafgaand aan de aanval was ook al een flagrante schending van het internationaal recht. Israël, als bezettende macht, heeft de verantwoordelijkheid om de inwoners van Gaza te beschermen, ook als het optreedt tegen Hamas", aldus Lagendijk.

Gisteren bleek dat de EU wil wachten met het verbeteren van de betrekkingen met Israël. Volgens GroenLinks is dat een goede beslissing. Op aandringen van de Groenen stelde het Europarlement vorig jaar een geplande stemming over het intensiveren van de betrekkingen met Israël uit.

"Ik was toen, en nu helemaal, blij dat er naar ons voorstel om te wachten is geluisterd. Er zat geen voortgang in het vredesproces en de humanitaire crisis in de Gazastrook. Onder de huidige omstandigheden kan er natuurlijk geen sprake zijn van een intensivering van de betrekkingen tussen de EU en Israël", aldus Lagendijk.