Landschap Noord-Holland


PERSBERICHT 14 januari 2009

'NIEUW' KLOOSTER ALVERNA

Klooster Alverna in Aerdenhout staat op het punt van grote veranderingen. De Zusters Franciscanessen ontwikkelen en bouwen een 'nieuw klooster' en draagt bos, weiland en begraafplaats over aan de natuurorganisatie Landschap Noord-Holland.

Klooster Alverna is het Moederhuis van de Zusters Franciscanessen in Aerdenhout. Alle zusters zijn hier hun kloosterleven begonnen. De afgelopen jaren is het aantal zusters echter zodanig afgenomen dat de huisvesting te groot is geworden.

Een belangrijk uitgangspunt voor de toekomst van het landgoed is het realiseren van seniorenhuisvesting. Om dat mogelijk te maken is onlangs het Bestemmingsplan gewijzigd. De zusters zijn in 2002 gestart met de bouw van een 'nieuw klooster' met 30 appartementen. Halverwege 2009 wordt gestart met de bouw van nog eens 30 appartementen en algemene ruimten. Een bouwvergunning is inmiddels aangevraagd. Het 'nieuwe klooster' zal bestaan uit 60 appartementen, kloosterruimten en zorgfaciliteiten. De plannen houden rekening met de toekomst. De appartementen die niet meer door de zusters worden bewoond, komen beschikbaar voor seniorenhuisvesting voor niet religieuzen.

In fases worden andere delen van het landgoed met een bestemming voor ouderenhuisvesting overgedragen aan woonstichting De Key (Amsterdam). Deze organisatie zal die delen in fases verder ontwikkelen.

Een deel van het landgoed (weiland, bijbehorend bos en begraafplaats) is op 19 december 2008 overgedragen aan Landschap Noord-Holland. Hierdoor worden de natuurwaarden voor langere tijd veiliggesteld. Met Landschap Noord-Holland is afgesproken dat gedurende de eerste 15 jaren de bewoners van het landgoed exclusief recht hebben om op het landgoed te wandelen. Wat dat betreft verandert er dus de eerste tijd niet veel. De weilanden vormen de 'achtertuin' van de bewoners aan de Dahlialaan, de Boekenroodeweg en de Brederodelaan. Beroemd is de groep reeën die hier leeft.