Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 15 januari 2009

Wintersporters halen niet het optimale uit hun vakantie

Ruim 75 procent van de Nederlandse wintersporters gaat oververmoeid en ongetraind op wintersport. De kans dat iemand geblesseerd raakt op de piste stijgt in deze gevallen met 50% aldus onderzoek van de Nederlandse Ski Vereniging. Ook brengt deze groep maar weinig tijd op de piste door omdat zij fysiek niet in staat zijn om meerdere uren achtereen te skiën; Hiermee doet de wintersporter zichzelf tekort stelt Nederlandse Ski Vereniging.

Met vier weken te gaan voor de tweede grote uittocht hebben wintersporters nu nog de mogelijkheid om zich voor te bereiden. "Wie nu nog begint met een trainingsschema zal een stuk fitter op zijn ski's of snowboard staan. Veel wintersporters stoppen ruim voordat de dag voorbij is, nemen tussendoor een rustdag en doen de laatste dag al helemaal niet meer mee. Eigenlijk zonde van de vakantie. Je investeert in een wintersportvakantie en maakt nauwelijks gebruik van de mogelijkheden die de vakantie biedt.", aldus NSkiV woordvoerder Joris Gieske.

Hij gaat verder: "Zelfs wie veel sport, doet er goed aan om zich specifiek voor te bereiden. Skiën en snowboarden zijn nu eenmaal hele andere sporten dan voetbal, hockey, tennis of fietsen. Een goede basisconditie is sowieso belangrijk omdat op grote hoogte de lucht een stuk minder zuurstof bevat. Iemand die vier tot vijf weken voordat hij op vakantie gaat begint met specifieke training zal een duidelijk verschil merken.

De bij de Nederlandse Ski Vereniging aangesloten verenigingen en skibanen zijn zeer behulpzaam voor wie zich goed wil voorbereiden. Wie zich thuis wil voorbereiden kan oefeningen downloaden van www.wintersport.nl/voorbereiding. Op de website www.voorkomblessures.nl. kan men een test doen om te bepalen of je fysiek in orde bent voor de wintersport.

NOOT VOOR DE REDACTIE (

Ingezonden persbericht