Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst
Concerncommunicatie
Bezoekadres: Stadhuis
Coolsingel 40 Rotterdam
Postadres: Postbus 70012
3000 KP Rotterdam

Nr. 3

15 januari 2009

Preventief fouilleren in Delfshaven

Burgemeester A. Aboutaleb heeft besloten om de gehele deelgemeente Delfshaven per 15 januari a.s. opnieuw voor zes maanden aan te wijzen als gebied waar preventief fouilleren mogelijk is. Ook in het afgelopen halfjaar was Delfshaven een zogenaamd 'veiligheidsrisicogebied', een door de burgemeester aangewezen gebied waar preventief fouilleren mogelijk is. De aanleiding voor de verlenging is dat de veiligheidssituatie in vergelijking met vorig jaar onvoldoende verbeterd is. Het aantal geweldsincidenten is bijvoorbeeld nog niet afgenomen. Het besluit van de burgemeester is gebaseerd op een criminaliteitsanalyse van de politie over het gebied.

Het afgelopen half jaar zijn er in Delfshaven 2552 personen gefouilleerd en 92 auto's doorzocht. Er zijn 7 steekwapens aangetroffen, 1 vuurwapen en 1 slagwapen. Ook zijn er 26 mensen aangehouden.

Preventief fouilleren heeft tot doel de veiligheid in een vooraf bekendgemaakt gebied te vergroten. De politie kan iedereen die in een bepaald gebied aanwezig is fouilleren. Ook kan de politie auto's doorzoeken en bezoekers van horecazaken fouilleren. Uit de Veiligheidsindex 2008 blijkt dat 90% van de Rotterdammers vindt dat de acties bijdragen aan meer veiligheid.

noot voor de redactie/