LLiNK
Tienermoeders worden stadsboeren

In de week dat Obama beëdigd zal worden als nieuwe president van Amerika zendt LLiNK de documentaire 'Made in Detroit' uit. Detroit, ook wel bekend als Motorcity, nog steeds het autocentrum van de wereld. De laatste decennia is de industrie daar grotendeels verdwenen en is de economie ingestort. De gehele auto-industrie staat de laatste tijd in Amerika door de financiële crisis onder hoogspanning. Maar er is hoop. De natuur krijgt nu de overhand in de stad. De achtergelaten bevolking van Detroit plukt hier nu letterlijk de vruchten van. De film 'Made in Detroit' is donderdag 15 januari 23:00 uur te zien bij LLiNK op Ned 2.

Er is grote werkloosheid en Detroit is inmiddels de gevaarlijkste stad van de VS. Meer dan de helft van de bevolking is al vertrokken, de veelal zwarte arbeiders bleven achter. Van de mensen die er nog wonen leeft één derde onder de armoede grens. Meer dan één derde van de stad kwam braak te liggen terwijl de stad net zo groot is als een kwart van Nederland. De ooit rijkste stad van Amerika veranderde in een 'villa getto'. Maar verrassend genoeg draagt de stad zelf de oplossing aan voor al deze misère. De natuur neemt over en de stad 'vergroent' van binnenuit.

Stadsboeren
Plekken waar vroeger huizen, fabrieken en scholen stonden, liggen nu braak omdat slechts de helft van de oorspronkelijke bevolking is gebleven. De bevolking neemt het heft in eigen handen in deze 'vergeten stad'. Op braakliggend terrein midden in de stad wordt groenten en fruit geteeld. De oogst wordt gedeeld met de, arme, omwonenden, of op de markt verkocht. De stadsboer blijkt, al dan niet noodgedwongen, bestaansrecht te hebben. Ook blijkt de in Amerika grotendeels uitgestorven bijenbevolking te floreren in Detroit. Dit komt door de grote variatie aan bloemen op de braakliggende terreinen en omdat de stadsboeren geen pesticide gebruiken. Deze en meer unieke ontwikkelingen in een verpauperde stedelijke omgeving laten een kant Amerika zien we nauwelijks krijgen te zien.

Sterke tienermoeders
De film speelt zich af rond de openbare highschool. Hier studeren (vooral) zwarte tienermoeders en is er een dagopvang voor hun kinderen. Van dit schooltype zijn er slechts drie in de VS, terwijl er in Amerika jaarlijks 500.000 tieners vroegtijdig de school verlaten vanwege een zwangerschap. In Detroit alleen zijn het jaarlijks al meer dan 4.000 tieners die zonder diploma maar met de zorg van een kind op zichzelf zijn aangewezen. De school is een afspiegeling van de stad waarin zij is gehuisvest. Dit zijn de kinderen van Detroit, de generatie die niet beter weet dan alleen te consumeren. Aan hun de taak de stad weer leefbaar te maken. De school is uniek aangezien de meisjes hun kinderen kunnen meenemen en er naast de school een boerderij is gebouwd. De jonge moeders leren door middel van het 'boeren' sterke onafhankelijk vrouwen te worden. Zelf opgegroeid op 'fastfood' leren zij voor het eerst dat hun eten uit de grond in plaats van de supermarkt komt. Sterker nog, ze moeten het zelf zien te verbouwen. Eerst doen ze het zware lichamelijk werk met tegenzin, maar deze verdwijnt naarmate zij hun gewassen zien groeien en de oogst met winst wordt verkocht. Een simpele maar doeltreffende oplossing voor een stad die opnieuw moet beginnen en wellicht een les voor de rest van de wereld.

Onderbelichte kant Amerikaanse samenleving
In 'Made in Detroit' volgen filmmakers Mascha en Manfred Poppenk (o.a. de documentaireserie 'Een klasse apart' uit 2006) wederom met open vizier de leerlingen van een school. In de film krijgt de kijker de kans zich een eerlijke mening te vormen over deze, onderbelichte, kant van de Amerikaanse samenleving. De filmmakers volgden voor deze documentaire drie maanden lang de leerlingen van de Catherine Ferguson Academy in Detroit. Zowel leerlingen als leraren worden tijdens hun dagelijkse bezigheden gefilmd. De wereld wordt getoond zoals hij is, zonder ensceneringen. Zodat je als kijker zelf kunt bepalen welke kant je je mening op laat gaan. Liever nog: inhoudelijk de discussie aangaat.

'Made in Detroit', donderdag 15 januari 23:00 uur Ned 2

De werktitel van deze docu was: 'Boer zoekt stad'.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.

Noot voor de redactie,

LLiNK