Raad van State


donderdag 15 januari 2009
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het dijkversterkingsplan
Bergambacht-Ammerstol-Schoonhoven van het Hoogheemraadschap Krimpenerwaard en Schieland. Het plan maakt maatregelen mogelijk die de acht kilometerlange dijk moeten verstevigen. Die zijn volgens het hoogheemraadschap noodzakelijk, omdat de dijk volgens haar niet hoog en stabiel genoeg is. De maatregelen houden in het plaatsen van damwanden, het ophogen van delen van de dijk en het creëren van extra grond voor de dijk. Ten behoeve van die maatregelen moeten ook ongeveer duizend bomen worden gekapt en worden de benodigde stukken grond door het hoogheemraadschap in eigendom genomen. Onder meer veel omwonenden van de dijk zijn het niet eens met de maatregelen en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat zij overlast zullen ondervinden van trillingen als gevolg van het plaatsen van de damwanden. Verder zijn ze bang voor verlies van uitzicht en vinden zij dat er te veel bomen worden gekapt. Daarbij verzetten sommige omwonenden zich tegen de onteigening van delen van hun gronden. (zaaknummer 200800340/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Centrum Pijnacker" van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het plan maakt een aantal nieuwe ontwikkelingen in het centrum van Pijnacker mogelijk. Zo voorziet het onder meer in de herinrichting en uitbreiding van het bestaande winkelcentrum. Ook het Emmapark zal opnieuw worden ingericht. Meerdere inwoners van Pijnacker hebben bezwaren tegen het plan en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Eén van hen exploiteert twee apotheken in het centrum van Pijnacker, aan de Oostlaan en de Stationsstraat. Deze exploitant is niet tevreden met de bestemming die zijn apotheken in het nieuwe plan hebben gekregen. Hij vreest daardoor in zijn uitbreidingsmogelijkheden te worden beperkt en economische schade te lijden. De inwoners vrezen verder onder meer voor geluidsoverlast en voor negatieve gevolgen voor het milieu. (zaaknummer 200804134/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend voor een tankstation met wasboxen aan de Fruitweg in Den Haag. Een omwonende verzet zich tegen de vergunning en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep is hij in februari van vorig jaar door de rechtbank van Den Haag in het ongelijk gesteld. Volgens de rechtbank hoeven zijn bezwaren niet inhoudelijk te worden behandeld, omdat hij niet als belanghebbende kan worden aangemerkt. De omwonende is het daar niet mee eens. Hij vindt dat hij wel belang heeft bij de bouwvergunning, omdat hij zicht heeft op het benzinestation. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het college heeft verleend voor een feestzaal op hetzelfde terrein. Ook ten aanzien van die vergunning heeft de rechtbank geoordeeld dat de omwonende geen belanghebbende is. (zaaknummers 200802316/1 en 200803029/1)
10.00 uur
Zitting over de dwangsom die de minister van VROM heeft opgelegd aan "Gebroeders Hummel Recycling B.V." in Leek vanwege de export van afvalstoffen naar Vietnam en Hongkong. Het bedrijf verzoekt de Raad van State de dwangsom te schorsen. (zaaknummer 200808737/2)

10.45 uur

Zitting over de weigering door het Commissariaat voor de Media (CvdM) om de Stichting Eemstad RTV zendtijd toe te wijzen voor de gemeenten Amersfoort en Leusden. Tevens heeft het CvdM de Vereniging De Stadsomroep wel zendtijd toegewezen. Slechts aan één van beide omroepen kon zendtijd worden toegewezen. Met de besluiten is het CvdM ingegaan tegen het advies van onder meer de gemeenteraad van de gemeente Amersfoort. Deze is het daar dan ook niet mee eens. Het CvdM heeft de bezwaren van de gemeenteraad tegen de besluiten echter niet inhoudelijk behandeld, omdat zij volgens haar niet als belanghebbende kan worden aangemerkt. Een eerder beroep van de gemeenteraad is in april vorig jaar door de rechtbank van Utrecht ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak komt de gemeenteraad in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank heeft ook het beroep van Eemstad RTV ongegrond verklaard, maar deze stichting is tegen dat oordeel niet in hoger beroep gekomen. (zaaknummer 200803742/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die de minister van VROM heeft opgelegd aan Cellmark Benelux B.V. in Geldrop vanwege de inname en retourzending naar Duitsland van 109 balen afvalstoffen. Het gaat om gebruikte papieren zakken met daaraan vastgemaakte kunststof binnenzakken van polyetyleen. Het bedrijf verzoekt de Raad van State de dwangsom te schorsen. (zaaknummer 200809151/1)

11.00 uur

Zitting over de veertien dwangsommen die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft opgelegd aan Exploitatiemaatschappij Wisosplit B.V. aan de Parallelweg in Kerkrade. Het bedrijf be- en verwerkt rode en zwarte mijnsteen op het terrein van de steenberg van de voormalige steenkoolmijn Willem-Sophia. Volgens het college verricht het bedrijf activiteiten die in strijd zijn met zijn milieuvergunning. Het gaat onder meer om het verbranden van mijnsteen buiten de toegestane locatie, het opslaan van kalksteenblokken afkomstig van buiten het bedrijf en het verbranden van meer mijnsteen dan is toegestaan. Het bedrijf is het niet eens met de dwangsommen en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200801586/1)