Politie Amsterdam-Amstelland



Twee aanhoudingen na overval op bejaarde vrouw / Heemstedestraat (15/01/09)

De politie heeft woensdagmiddag twee jongens aangehouden na een overval op een woning. Het slachtoffer, een 90-jarige vrouw, raakte gewond aan haar pols en rug.

De vrouw werd rond 17.30 uur in haar woning door twee jonge daders overvallen. Het slachtoffer werd tegen de grond geduwd en bedreigd waarna de overvallers er met een pinpas vandoor gingen. Politieagenten stelden direct een onderzoek in en zagen bij een geldautomaat in de omgeving twee jongens die voldeden aan het opgegeven signalement. Bij het zien van de politie zetten de twee het op een lopen maar dit kon hun aanhouding niet verhinderen. De twee jeugdige Amsterdammers, 11 en 14 jaar oud, bleken niets met de overval te maken te hebben. Ze verklaarden later dat ze waren weggerend omdat een vriendje een fiets had gestolen. De valse sleutel die daarbij was gebruikt had één van de twee nog bij zich. Het slachtoffer van de overval is in een ziekenhuis aan haar verwondingen behandeld. De recherche van district West heeft de zaak in onderzoek. Mensen die informatie hebben die kan leiden tot opsporing van de daders, worden verzocht contact op te nemen met de politie. Een anonieme tip kan via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Lokfiets leidt tot aanhouding / Bloemgracht (15/01/09)

In de nacht van woensdag op donderdag heeft de politie een 48-jarige Amsterdammer aangehouden die rond 04.00 uur een lokfiets had gestolen.

Na de diefstal probeerde de verdachte aan de politie te ontkomen. Op de Bloemgracht lukte het om de man klem te rijden waarna hij is aangehouden. Een 46-jarige man werd rond hetzelfde tijdstip op de Leidsestraat aangehouden. Hij viel op omdat de fiets waarop hij reed niet was voorzien van een slot terwijl op de plaats waar dit hoort te zitten, braakschade aanwezig was. Bij navraag van het framenummer, bleek de fiets te zijn gestolen. De verdachte is daarop aangehouden.

In 2008 werden in de regio Amsterdam-Amstelland ruim 7000 fietsen als gestolen opgegeven. De politie is alert op deze voertuigen. Om fietsdieven aan te kunnen houden worden ook lokmiddelen ingezet. Fietseigenaren wordt geadviseerd de fiets goed af te sluiten, het liefst met twee afzonderlijke sloten waarbij het voertuig aan een vast voorwerp kan worden geketend. Ook zijn er valse sleutels in omloop die op diverse sloten passen. Voor een goedgekeurd en veilig slot kan men zich het beste laten adviseren door een vakman.

Man gewond bij steekincident / Dapperstraat (15/01/09)

Een 17-jarige jongen is woensdagmiddag rond 18.00 uur zwaargewond geraakt nadat hij bij een ruzie op de Dappermarkt werd gestoken met een mes.

Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen aan zijn rug naar een ziekenhuis vervoerd. Daar werd hij direct aan inwendig letsel geopereerd. De dader, een 23-jarige man, meldde zich later op de avond aan het politiebureau. Hij is aangehouden en ingesloten.